Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny, Mecyje i kuchnia aszkenazyjska

W sobotnie przedpołudnie w Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż w czasie - do lat trzydziestych ubiegłego wieku, kiedy to Polka, Fania Lewando otworzyła w Wilnie pierwszą wegetariańską restaurację koszerną. Wydała też książkę kulinarną, która do niedawna była uznawana za zaginioną. Odkryta na pchlim targu została przetłumaczona na język angielski. Niedługo ukaże się także w języku polskim. A to za sprawą niezwykłych młodych kobiet i ich fascynacji. Samodzielnie odtwarzają stare receptury Fani, Gośćmi Przystanka były Sabina Francuz, Ola Doniczka i Ola Małota. O swoich przygodach z przepisami Fani piszą na blogu Mecyje.

Sabina Francuz, Ola Doniczka i Ola Małota mówiły o tym jaką kuchnię proponowała Fani Lewando, dlaczego można ją nazwać prekursorką wegatarianizmu i dlaczego postanowiły przetłumaczyć ją na język polski. 

Autorki bloga Mecyje tłumaczyły też czym tak na prawdę jest kuchnia aszkenazyjskiej, mówiły o jej najbardziej charakterystycznych potrawach.

Specjalnie dla Państwa Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem zaproponowała książkę "Żydzi od kuchni.Opowieści wokół rodzinnego stołu".

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię