Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i smaki Azji

Tajlandia, Chiny, Laos, Wietnam, Korea i oczywiście Japonia. To różne, a jednak czerpiące z siebie wzajemnie kultury i kuchnie. Od dawna kuszą nas swoim pięknem i zjawiskowością. Tajska przyjemność i harmonia, japoński perfekcjonizm, chińska różnorodność. Azja nas pasjonuje. W sobotnim Przystanku Kulinarnym podaliśmy Państwu tę Azję na talerzu.

O tym dlaczego to, co mamy na myśli mówiąc kuchnia ajzatycka to zaledwie jej niewielki wycinek, o różnorodności smaków, zapachów i tekstury jedzenia, o tym jak smakować by zachować jing i jang opowiadała Bożena Stawicka – ekspertka kuchni azjatyckiej.

Odwiedziliśmy też Wietnam. Ale ten w Podgórzu, w Krakowie.  To jedna z azjatyckich nowości - zamknięta w przytulnej przestrzeni kwintesencja Wietnamu – wizualna i ..smakowa. Serwowane tam posiłki to kuchnia domowa…prosto z okolic Hanoi. W kuchni rządzi Mama Hong, a my rozmawialiśmy z jej synem, Alexem.

Nasze stałe komentatorki, dziennikarki portalu Have a Bite – Karolina Milczanowska i Kati Płachecka opowiadały jak kuchnia azjatycka przebojem trafiła w kulinarne gusta Polaków i zdradziły gdzie zjeść najlepszy udon.

Na specjalne wydanie znanego i lubianego festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest, poświęcone właśnie smakom Azji zapraszała organizatorka Katarzyna Pilitowska

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, oczywiście z iście azjatycką propozycją.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię