Gląbik rósł sobie na polu gospodarstwa Darii Latały JeDynie w Wawrzeńczycach pod Krakowem. Jak ujawniła Daria zimno mu nie przeszkadza, gorzej z upałami.
- A
- A
- A
Przystanek kulinarny i głąbik krakowski
Bohaterem sobotniego Przystanka Kulinarnego był nowy kulinarny symbol Krakowa. Do obwarzanka, kiełbasy piaszczańskiej, pstrąga ojcowskiego, czosnku galicyjskiego dołączył...głąbik krakowski, zwany sałatą szparagową. Wielką karierę robił w wieku XIX, potem w połowie wieku XX nieco podupadł by ostatecznie odejść w zapomnienie. Teraz wraca - czy w równie wielkim stylu? O głąbiku, który na salony ponownie zostanie wprowadzony podczas Targów Horeca rozmawialiśmy z jego ambasadorem i managerem Targów Tomaszem Krupą.
Szefowie kuchni pierwsze "głąbikowe" próby mają już za sobą. Jak wyszły? Pytaliśmy Marcina Sołtysa i Miłosza Kowalskiego.

Pokaz i degustacja głąbika podczas Targów Horeca, ale nie tylko ze względu na głąbika warto się na nie wybrać. Podczas targów czeka nas prawdziwe kulinarne widowisko - polski finał prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or. O wadze tego konkursu i dlaczego warto zobaczyć go na żywo opowiadał szef kuchni i jeden z jego jurorów Adam Chrząstowski.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:05
Kalkulator pomp ciepła - dobierz moc i porównaj ceny
-
18:27
Groźny wypadek w Tarnowie. Mężczyzna został potrącony przez pociąg
-
17:38
Czekają na boisko, na razie mają ładną trybunę. Gdzie reszta stadionu w Mościcach?
-
17:21
Prezydent Miszalski o wpływach z SCT: Kraków wykonuje kolejny gest wobec całej Małopolski
-
16:28
Brawo Iga! Polka po raz pierwszy w karierze w półfinale Wimbledonu
-
15:22
Policja apeluje o pomoc w identyfikacji mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w 2023 roku
-
15:17
Zamiast mieszkań, zielona trawka. W Dąbrowie Tarnowskiej czekają na budowę bloku w ramach SIM
-
14:40
Nasza redakcyjna koleżanka, Barbara Stępniak-Wilk, z nominacją do nagrody Mistrz Mowy Polskiej
-
14:34
Książka jak plaster na duszę. „Wnuczka antykwariusza" – opowieść, która buduje mosty między pokoleniami
-
14:19
Architektura wobec wyzwań zmieniającego się klimatu
-
13:40
Terapeutyczny lakier do paznokci. Innowacyjne badania naukowców z Politechniki Krakowskiej
-
13:10
Prof. Jacek Purchla: „Fundamentem naszej cywilizacji jest samorząd terytorialny”