Jak się ustrzec nadmiernych zakupów, jak mieć pewność, że kupujemy tylko to co jest nam potrzebne, a tego co kupimy nie zmarnujemy - radziła ambasadorka naszej radiowej akcji Nie Marnuj, autorka bloga kulinarnego „Kuchnia na Wzgórzu” Ulla Pałka.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny- freeganizm i niemarnowanie
Odmawiaj, ograniczaj, wykorzystuj ponownie – w kwietniowych Przystankach Kulinarnych dużo mówimy o niemarnowaniu – nie bez przyczyny. Po pierwsze statystyki są alarmujące – miliard trzysta milionów ton rok w rok wyrzucanej żywności na świecie, gigantyczne ilości plastikowych opakowań niszczących glebę, oceany i …przedostających się do tego co jemy. Po drugie – jest kolejna okazja by przekonać się, że to każdy z nas może mieć wpływ na środowisko – właśnie przez niemarnowanie i że wcale nie jest to takie trudne – już za tydzień w Radio Kraków wielki festiwal Zero Waste, na który już teraz serdecznie zapraszam. I wreszcie po trzecie – zbliżają się święta – a to jeden z takich okresów w roku, gdy robimy duże zakupy…..często zbyt duże i potem....marnujemy.
Jak wiele żywności się marnuje widać....w koszach dużych sklepów. Są tacy, którzy to co wyrzucają supermarkety ratują. Wykorzystują sami, dają potrzebującym i dzielą się z każdym, kto chce. Taką osobą jest Adam Grycko, freeganin, który tę wzgardzoną żywność ...przytula czyli odzyskuje i ma pełnowartościowe, znakomite posiłki.
Niemarnowanie to także przykładanie wagi do tradycji - kupowanie tego co lokalne, sezonowe, co pochodzi od małych wytwórców - rolników i hodowców. To sięganie do pięknej kulinarnej historii Polski. O tym właśnie opowiadał szef kuchni Damian Wajda, który właśnie odebrał nagrodę od Warsaw Insider dla wschodzącej gwiazdy.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie zabrakło Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:05
Co nam zostało w ciele po milionach lat ewolucji?
-
17:53
Czy to już kryzys? Cracovia przegrała kolejne spotkanie
-
16:17
"Ten strajk to nie nasz cel, to konieczność!"
-
16:17
Zespół Pieśni i Tańca "Ziemia Lisiecka" świętuje 10-lecie
-
15:56
Kraków wciąż w drugiej lidze. "Polska nie ma strategii dla miast"
-
15:55
"Sokolice" - reportaż Ewy Szkurłat
-
15:41
W Olkuszu już można jeździć na łyżwach, w Chrzanowie jutro otwarcie sezonu na krytym lodowisku
-
15:23
KSeF bez zaskoczeń — operacyjny playbook dla firm i biur rachunkowych
-
15:15
Wieża imponująca, ale to nadal teren budowy. Niektórzy jednak lekceważą zakaz wejścia
-
14:58
Kolizja trzech aut na autostradzie A-4. Zakończyły się utrudnienia dla kierowców
-
14:42
Od popularnego "ogórka" po unikatowy egzemplarz historycznego taboru krakowskiej komunikacji miejskiej
-
14:28
Weekendowe śniadanie z Radiem Kraków i Piekarnią Rzemieślniczą Piętka!
-
14:13
„Ja też zaczynałam w szkole” – Aleksandra Mirosław otworzyła ściankę wspinaczkową w Nowym Sączu
-
13:34
Mrożone mięso na autostradzie A4? Wysypało się po zderzeniu ciężarówki z dostawczakiem