Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny je i pije grzyby

W sobotnim Przystanku Kulinarmym zanurzyliśmy się w jesiennych smakach. Było o tym co nam pomaga w chłodne jesienne wieczory i o tym co jesienią jest najlepsze. Jednym słowem dużo mówiliśmy o herbacie i o...grzybach, czyli nieodłącznych towarzyszach jesieni. Było o herbacie czarnej, zielonej i tej...z grzybem. Był też przepis na fenomenalną zupę grzybową prosto od szefa kuchni. I jak zwykle była propozycja lektury na jesienne wieczory.

Murat Kornaev, mieszkający w Krakowie mistrz świata w parzeniu herbaty mówił o tym co jest najważniejsze w przypadku herbaty, jaka jest najlepsza i jakie pić najlepiej właśnie teraz na jesieni, by wzmocnić odporność i się rozgrzać. Wspominał też czasy, kiedy w jego rodzinnych stronach, niemal w każdym domu była...herbata z grzybka - czyli robiąca dziś oszałamiającą karierę kombucha. Radził jak najlepiej ją zrobić w domu.

Grzybek herbaciany to jeden z takich grzybów, które już znamy, już oswoiliśmy. Miłośnikiem i znawcą grzybów, a przede wszystkim ich przydzania był nasz kolejny gość Hubert Tabak - szef kuchni. Gdy mówil o grzybowej zupie, sosie, przetworach w całym studio aż pachniało grzybami. Podpowiedział między innymi jak najlepiej grzyby oczyszczać, zdradził co można do nich dodać - i było to zaskoczenie. Podzielił się także z Państwem swoim przepisem na zupę grzybową, którą publikujemy poniżej.

ZUPA GRZYBOWA Przepis na  4porcje.

Składniki:

1l wywaru z wędzonych kości wieprzowych.

2 szalotki

1 marchew

0,1kg selera naciowego

1 pietruszka

0,4kg świeżych grzybów, najlepiej mieszanych

Mały pęczek mięty lub natki pietruszki

2 łyzki masła

0,2l dobrej jakości tłustej  śmietanki

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i zeszklić na maśle wraz z szalotką. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler naciowy, dolać wywar z kości. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zabielić śmietanką i doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną miętą lub natka pietruszki, pajdą chlebą lub pieczonym ziemniakiem w łupinie.

 

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas by przyy herbacie zasiąść do lektury proponowanej przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 20:16

    Elewacja wieży hejnałowej bazyliki Mariackiej zostanie wyczyszczona przy pomocy lasera

  • 17:52

    Kamil Stoch z Michalem Doleżalem, ale poza kadrą!

  • 17:31

    Po skargach kierowców - sygnalizacja świetlna na ul. Opolskiej i al. 29-go listopada będzie dostosowywać sygnał do natężenia ruchu

  • 13:30

    Odpowiedzialność prawna za wykorzystanie sztucznej inteligencji - nowe uregulowania Unii Europejskiej

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię