Murat Kornaev, mieszkający w Krakowie mistrz świata w parzeniu herbaty mówił o tym co jest najważniejsze w przypadku herbaty, jaka jest najlepsza i jakie pić najlepiej właśnie teraz na jesieni, by wzmocnić odporność i się rozgrzać. Wspominał też czasy, kiedy w jego rodzinnych stronach, niemal w każdym domu była...herbata z grzybka - czyli robiąca dziś oszałamiającą karierę kombucha. Radził jak najlepiej ją zrobić w domu.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny je i pije grzyby
W sobotnim Przystanku Kulinarmym zanurzyliśmy się w jesiennych smakach. Było o tym co nam pomaga w chłodne jesienne wieczory i o tym co jesienią jest najlepsze. Jednym słowem dużo mówiliśmy o herbacie i o...grzybach, czyli nieodłącznych towarzyszach jesieni. Było o herbacie czarnej, zielonej i tej...z grzybem. Był też przepis na fenomenalną zupę grzybową prosto od szefa kuchni. I jak zwykle była propozycja lektury na jesienne wieczory.
Grzybek herbaciany to jeden z takich grzybów, które już znamy, już oswoiliśmy. Miłośnikiem i znawcą grzybów, a przede wszystkim ich przydzania był nasz kolejny gość Hubert Tabak - szef kuchni. Gdy mówil o grzybowej zupie, sosie, przetworach w całym studio aż pachniało grzybami. Podpowiedział między innymi jak najlepiej grzyby oczyszczać, zdradził co można do nich dodać - i było to zaskoczenie. Podzielił się także z Państwem swoim przepisem na zupę grzybową, którą publikujemy poniżej.

ZUPA GRZYBOWA Przepis na 4porcje.
Składniki:
1l wywaru z wędzonych kości wieprzowych.
2 szalotki
1 marchew
0,1kg selera naciowego
1 pietruszka
0,4kg świeżych grzybów, najlepiej mieszanych
Mały pęczek mięty lub natki pietruszki
2 łyzki masła
0,2l dobrej jakości tłustej śmietanki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i zeszklić na maśle wraz z szalotką. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler naciowy, dolać wywar z kości. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zabielić śmietanką i doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną miętą lub natka pietruszki, pajdą chlebą lub pieczonym ziemniakiem w łupinie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas by przyy herbacie zasiąść do lektury proponowanej przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:05
Prawa zwierząt? Potrzebujemy ochrony sentientów!
-
21:58
Święto Kwitnących Sadów w Łososinie dolnej z pokazami lotniczymi
-
21:33
Wcale w zębach trzeszczeć nie musi. Wielka Zakopiańska Majówka na bacówce u Andrzeja Klusia
-
21:32
Od początku majówki zatrzymano 950 nietrzeźwych kierowców
-
20:25
Radłów: ucieczka przed policją skończyła się dla motocyklisty w szpitalu
-
20:02
Koszmar Puszczy Niepołomice w Poznaniu
-
20:01
Jak spojrzeć na Krupówki nieco inaczej? „Warto temu miejscu dobrze życzyć”
-
19:13
Abp Jędraszewski na Wawelu: miłość Polski polega na pragnieniu posiadania dzieci
-
18:21
Kolejki do wozów konnych nad Morskie Oko. "Elektryki" mało popularne
-
17:45
Pijanego kierowcę gonił jeden ze świadków. 38-latek został złapany
-
17:07
Andrzej Duda w Święto Konstytucji 3 Maja zaapelował o udział w wyborach prezydenckich
-
16:36
Wiosna przyszła na całego. W Krakowie działają już pitniki i tężnie solankowe
-
16:04
Uroczystości 3 Maja w Tarnowie