Mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego niż rozpalenie ognia, wrzucenie mięsa bądź warzyw – na tacke czy kratke – i już. Nie. To nie jest takie proste – o grillu idealnym rozmawialiśmy z mistrzem ognia Ormianinem, Pavlem Portoyanem i Gruzinkąi Keti Prangualaishvili.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i rzecz o grillu i kaszance
Długi majowy weekend w Polsce kojarzy się z pierwszym w roku porządnym grillem. I nic jest w stanie tego zmienić. Choć w tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa musimy do tego podejść nieco inaczej. Sobotni Przystanek Kulinarny wirtualnie zaprosił Państwa na grill, na którym nie tylko kiełbaski, mięso i warzywa ale także...kaszanka. Inaczej być nie mogło bo właśnie Dzień Kaszanki był wczoraj, a dziś przypada Dzień Grilla.
Grillować można wszystko, albo prawie wszystko. Wyśmienicie z grilla smakuje...kaszanka. Często bardzo niedoceniana, a wręcz ignorowana. A kaszanka to samo zdrowie. O kaszance, jej odmianach i gdzie można znaleźć tę najlepszą, najsmaczniejszą rozmawialiśmy z Marcinem Lorkiem z gospodarstwa agroturystycznego Koziarnia w Pogorzanach koło Szczyrzyca.
O tym, że kaszanka, jak najbardziej może być uznana za danie wykwintne i wszystko zależy od jej przygotowania mówił Łukasz Cichy, szef kuchni z restauracji Biała Róża.
A o królewskich stołach, kulinarnych upodobaniach i grzeszkach władców traktuje książka, którą w tym tygodniu proponowała jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
17:02
Filmowe „otulenie” na święta. Nieoczywiste rekomendacje filmowe
-
16:42
Kolejne zapadlisko w Bolesławiu. Strażacy zabezpieczyli teren
-
15:56
Po raz 33. w Krakowie na Franciszkańskiej otwarto żywą szopkę
-
14:51
W Tarnowie już po raz 22. można oglądać żywą szopkę
-
12:08
Tajne archiwa krakowskiej kurii zostaną otwarte. Deklaracja kardynała Rysia
-
11:44
Niezwykła góralska pasterska w Beskidzie Wyspowym
-
11:00
Kard. Grzegorz Ryś: Kościół jest dla wszystkich, ale nie ma akceptacji dla niektórych postaw
-
10:55
Bożonarodzeniowy poranek w Zakopanem
-
10:15
Trza być w kiyrpcak we Wiliom. Z wizytą u górali podhalańskich w Poroninie
-
09:19
Mroźne Boże Narodzenie w Małopolsce – słońce, ale poniżej zera
-
14:25
Najwyżej położona Pasterka w Polsce na Wiktorówkach
-
13:21
Jedna z krakowskich tradycji przerwana. Kwiaciarki nie złożyły życzeń Adasiowi
-
13:05
Co im wyszeptał las?