Mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego niż rozpalenie ognia, wrzucenie mięsa bądź warzyw – na tacke czy kratke – i już. Nie. To nie jest takie proste – o grillu idealnym rozmawialiśmy z mistrzem ognia Ormianinem, Pavlem Portoyanem i Gruzinkąi Keti Prangualaishvili.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i rzecz o grillu i kaszance
Długi majowy weekend w Polsce kojarzy się z pierwszym w roku porządnym grillem. I nic jest w stanie tego zmienić. Choć w tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa musimy do tego podejść nieco inaczej. Sobotni Przystanek Kulinarny wirtualnie zaprosił Państwa na grill, na którym nie tylko kiełbaski, mięso i warzywa ale także...kaszanka. Inaczej być nie mogło bo właśnie Dzień Kaszanki był wczoraj, a dziś przypada Dzień Grilla.Grillować można wszystko, albo prawie wszystko. Wyśmienicie z grilla smakuje...kaszanka. Często bardzo niedoceniana, a wręcz ignorowana. A kaszanka to samo zdrowie. O kaszance, jej odmianach i gdzie można znaleźć tę najlepszą, najsmaczniejszą rozmawialiśmy z Marcinem Lorkiem z gospodarstwa agroturystycznego Koziarnia w Pogorzanach koło Szczyrzyca.
O tym, że kaszanka, jak najbardziej może być uznana za danie wykwintne i wszystko zależy od jej przygotowania mówił Łukasz Cichy, szef kuchni z restauracji Biała Róża.
A o królewskich stołach, kulinarnych upodobaniach i grzeszkach władców traktuje książka, którą w tym tygodniu proponowała jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Najnowsze
-
15:30
Nieznane publiczności prace Wyspiańskiego na wystawie Muzeum Narodowego
-
15:22
Łukasz Gibała dziękuje krakowianom i zapowiada krótki urlop od polityki
-
14:57
„ZAN TEMPESTA” - majowe akle w Teatrze Praska 52
-
14:46
Spotkanie autorskie z Piotrem Gzylem „Opowieści starych drzew”
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…
-
07:56
RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…
-
07:27
Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px
-
18:05
73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B
-
16:37
Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb
-
16:13
RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…