Podłaźniczka, światy i języki
W tradycyjnej zagórzańskiej izbie nie mogło zabraknąć podłaźniczki - starszej siostry choinki. Przyniesienie szczytu drzewa świerkowego należało do głowy rodziny. Anna Cichańska, Krystyna Kaczmarczyk i Halina Kołodziej z Koła Gospodyń Wiejskich Olszówka od lat przygotowują kolorowe ozdoby: światy z opłatka, kolorowe jeżyki, łańcuch bibułkowy, orzech zawinięte w sreberko i jabłka.
Świąteczne wierzenia i zwyczaje u Zagórzan
Pod wigilijnym stołem kładziono łańcuch. Domownicy, którzy dotykali go stopami liczyli na brak odcisków w kolejnym roku. Siekiera w izbie miała z kolei odstraszyć wszystkie złe moce i zapewnić spokój w rodzinie. Domy, gdzie były panny na wydaniu oznaczano gałązkami jodłowymi. Jak zaznaczała Klaudia Gawronek, miłośniczka kultury zagórzańskiej - region jest zróżnicowany pod względem wierzeń, ale i pod względem kolędowego repertuaru. Najczęściej jednak śpiewano "Pasły się owce pod borem", "Panienka Maryjo" oraz "My też pastuszkowie".
Tradycyjne smaki
Nie barszcz z uszkami, a "korpielanka", czyli rodzaj postnej zupy na brukwi z dodatkiem mleka. Do tego koniecznie pierogi ze śliwką suszoną i galas - kompot z suszu. Tę tradycję kulinarną podtrzymują Teresa Dawiec, Anna Tęczar-Michorczyk, Edyta Tromiczak oraz Józefa Weglarz z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe.
Kapela Kościelnioki - rodzinne muzykowanie
Dorota, Adrian, Grzegorz i Marianna Kościelniakowie są rodzeństwem. Rodzinna kapela działa w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej "Pod Cyrlom". Miłość do muzyki zaszczepił w nich dziadek Józef, który był znanym muzykantem weselnym. Natomiast wujek nauczył ich tańca "koń".
Zagórzańskie Dziedziny
Zagórzańskie Dziedziny łączą Gorce i Beskid Wyspowy, ale łączą także ludzi, których pasjonuje kultura ludowa Górali Zagórzańskich - przekonywała Magdalena Polańska z Gminy Mszana Dolna. Ponadto, jest to marka lokalna przyznawana najlepszym produktom i usługom związanym z regionem zagórzańskim. Można więc zakosztować m.in. miodów czy serów, bądź wziąć udział w warsztatach kulinarnych z przygotowywania chociażby sapki, czyli typowego w tym rejonie śniadania.
- A
- A
- A
Przy świątecznym stole z Zagórzanami
Święta, święta… a tuż przed… siadamy do stołu z Zagórzanami. Agnieszka Barańska i Magdalena Zbylut-Wiśniewska wyruszyły do Mszany Dolnej, by poznać świąteczne zwyczaje okolicznych górali.
crop_free
1
/ 30
Autor:
Magdalena Zbylut-Wiśniewska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:49
Kontrowersje wokół mieszkania Nawrockiego zdominowały kampanię wyborczą
-
20:11
Nie pozwól, by dezinformacja zmieniła Cię w trolla – nowa odsłona kampanii Ministerstwa Cyfryzacji i NASK
-
19:29
AGH Kraków najlepsza w AMP w kolarstwie górskim
-
19:17
"Od nowa" - spektakl o starości i spełnianiu marzeń - od piątku na scenie Teatru Słowackiego
-
19:03
Konklawe jako misterium i mechanizm. Jak Kościół wybiera nowego papieża?
-
18:44
Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe
-
18:30
Tymbark: gorąca atmosfera przed referendum. Padają zarzuty o naciski
-
17:50
Biały czy czarny dym? Symbolika i znaczenie głosowań papieskich
-
17:29
Ogłoszono nazwiska uczestników tegorocznego Konkursu Chopinowskiego! Czy są wśród nich Małopolanie?
-
17:15
MARR z ofertą dla menagerów i kadr zarządzających firmami. Ruszył nabór do programu "Akademia HR"
-
10:40
Kraków Karoliny Grodziskiej - odc. 8. - Jedyny taki ślub