Podłaźniczka, światy i języki
W tradycyjnej zagórzańskiej izbie nie mogło zabraknąć podłaźniczki - starszej siostry choinki. Przyniesienie szczytu drzewa świerkowego należało do głowy rodziny. Anna Cichańska, Krystyna Kaczmarczyk i Halina Kołodziej z Koła Gospodyń Wiejskich Olszówka od lat przygotowują kolorowe ozdoby: światy z opłatka, kolorowe jeżyki, łańcuch bibułkowy, orzech zawinięte w sreberko i jabłka.
Świąteczne wierzenia i zwyczaje u Zagórzan
Pod wigilijnym stołem kładziono łańcuch. Domownicy, którzy dotykali go stopami liczyli na brak odcisków w kolejnym roku. Siekiera w izbie miała z kolei odstraszyć wszystkie złe moce i zapewnić spokój w rodzinie. Domy, gdzie były panny na wydaniu oznaczano gałązkami jodłowymi. Jak zaznaczała Klaudia Gawronek, miłośniczka kultury zagórzańskiej - region jest zróżnicowany pod względem wierzeń, ale i pod względem kolędowego repertuaru. Najczęściej jednak śpiewano "Pasły się owce pod borem", "Panienka Maryjo" oraz "My też pastuszkowie".
Tradycyjne smaki
Nie barszcz z uszkami, a "korpielanka", czyli rodzaj postnej zupy na brukwi z dodatkiem mleka. Do tego koniecznie pierogi ze śliwką suszoną i galas - kompot z suszu. Tę tradycję kulinarną podtrzymują Teresa Dawiec, Anna Tęczar-Michorczyk, Edyta Tromiczak oraz Józefa Weglarz z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe.
Kapela Kościelnioki - rodzinne muzykowanie
Dorota, Adrian, Grzegorz i Marianna Kościelniakowie są rodzeństwem. Rodzinna kapela działa w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej "Pod Cyrlom". Miłość do muzyki zaszczepił w nich dziadek Józef, który był znanym muzykantem weselnym. Natomiast wujek nauczył ich tańca "koń".
Zagórzańskie Dziedziny
Zagórzańskie Dziedziny łączą Gorce i Beskid Wyspowy, ale łączą także ludzi, których pasjonuje kultura ludowa Górali Zagórzańskich - przekonywała Magdalena Polańska z Gminy Mszana Dolna. Ponadto, jest to marka lokalna przyznawana najlepszym produktom i usługom związanym z regionem zagórzańskim. Można więc zakosztować m.in. miodów czy serów, bądź wziąć udział w warsztatach kulinarnych z przygotowywania chociażby sapki, czyli typowego w tym rejonie śniadania.
- A
- A
- A
Przy świątecznym stole z Zagórzanami
Święta, święta… a tuż przed… siadamy do stołu z Zagórzanami. Agnieszka Barańska i Magdalena Zbylut-Wiśniewska wyruszyły do Mszany Dolnej, by poznać świąteczne zwyczaje okolicznych górali.
crop_free
1
/ 30
Autor:
Magdalena Zbylut-Wiśniewska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:55
W tym roku stawiamy na energię. Gadafest 2025
-
22:30
W łazience na fortepianie – Katarzyna Sosenko o życiu w domu pełnym staroci
-
20:38
Samochód staranował ogródki kawiarniane w centrum Krakowa
-
19:14
Patostreaming – igrzyska XXI wieku
-
17:45
Czym różnią się świadczenia urlopowe od wczasów pod gruszą?
-
17:19
400 lat klasztoru Franciszkanów w Wieliczce. Nowa wystawa na Zamku Żupnym
-
17:05
Musica Divina ERO CRAS – Adwent w sierpniu
-
16:19
TPN deklaruje pomoc ws. problematycznych niedźwiedzi w Bieszczadach
-
15:53
Biały Miś w nowym wcieleniu. Zakopane walczy z nielegalnymi maskotkami
-
15:47
Autostrada A4 w remoncie. GDDKiA zaleca ostrożność
-
12:10
Gdzie w Małopolsce rodzi się najwięcej dzieci, a gdzie zostaną puste domy?
-
17:45
Jakie mamy powody do dumy narodowej?