Nie rezygnujmy z sezonowości, nawet jeśli wydaje nam się, że to niemożliwe by przetrwać na tym co zgodnie z porą roku rośnie i jest dostępne. Nadal w sposób atrakcyjny można podawać produkty, które jedliśmy zimą. Jak to zrobić? Jak się nie dać nudzie na talerzu? Opowiadał Paweł Ochman, autor bloga Weganon oraz autor książek między innymi "Roślinnej kuchni regionalnej"
- A
- A
- A
Przednówek w Przystanku Kulinarnym
Przednówek kiedyś i przednówek dziś. W Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym okresie, których kilkadziesiąt lat temu miał ogromne znaczenie, dotyczył wszystkich ludzi, a teraz w zasadzie przestał istnieć. Zapomnieliśmy o nim ponieważ globalizacja umożliwiła nam sięgnięcie po jakie tylko chcemy jedzenie i tak naprawdę przednówek zlikwidowała. Jednak jeśli ktoś się chce odżywiać sezonowo i lokalnie czyli zdrowo – to doskonale wie czym jest przednówek. Jak więc urozmaić go, nie korzystając z egzotycznych i rodzimych warzyw i owoców, które są dostępne przez cały rok, bez względu na porę roku.W drugiej części programu Paweł Ochman mówił o wpływach, jakie mają na siebie różne kuchnie, w tym kuchnie naszych sąsiadów. Rozmawialiśmy też o tym, że protesty konsumenckie i głosowanie za pomocą portfela (czyli nie kupowanie produktów, co do których mamy wątpliwości etyczne) jest skutecznym sposobem okazania swojego protestu. Dzięki temu, duże sieci handlowe zaczęły wprowadzać produkty wegańskie. Z kolei teraz
Do biblioteczki Przystanku Kulinarnego trafiła kolejna, interesująca propozycja. Kwartalnik Herito, wydawany przez Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. Paulina Bandura polecała to czasopismo, ponieważ ten numer poświęcony jest kulturze jedzenia, smakom i aromatom Europy Środkowo Wschodniej. Gorąco polecamy tę lekturę
Najnowsze
-
20:49
Unijne dofinansowanie pomoże w odbudowie oranżerii w Ogrodzie Botanicznym UJ
-
19:38
Rekordowa suma 16 mln zł do wydania w Budżecie Obywatelskim Województwa Małopolskiego. Głosowanie potrwa do połowy czerwca
-
18:39
Politechnika Krakowska pomoże przy opracowaniu koncepcji nasadzeń drzew na Rynku Głównym
-
18:17
Paweł Kucharczyk: kierujący autobusami to zawodowcy o wysokich kwalifikacjach
-
17:35
"Podnosimy się" nowa wystawa Teresy Kotkowskiej - Rzepeckiej w Pryzmacie
-
17:35
Orlen Wyścig Narodów - Egholm pierwszym liderem
-
17:31
Jak wybrać firany do wnętrza?
-
17:27
Piotr Krochmal: mikromieszkania to fikcja, która może nas wiele kosztować
-
17:24
Innowacje Institut Esthederm w ochronie przed promieniowaniem UV: przewodnik po technologiach marki
-
16:48
20. Krakowska Noc Muzeów - znamy szczegóły programu
-
10:47
Kraków Elżbiety Zechenter-Spławińskiej
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm