KOTLÍKOVÁ FAZUĽOVÁ POLIEVKA

Fazuľová polievka či inak povedané „fazuľovica“ je jednou z tradičných polievok slovenskej kuchyne. Môžeme ju variť na niekoľko spôsobov. Často sa fazuľová polievka varí s koreňovou zeleninou a údeným mäsom. Tento krát si spoločne vyskúšame vegetariánsku verziu – „Fazuľovicu“ s koreňovou zeleninou.

 

Čas prípravy: 30 – 45 min

Počet porcií: 5 – 6

 

Na jej prípravu potrebujeme:

hrnček suchej farebnej fazule (200 – 250 ml)

300 g zemiakov

150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)

2 cibule

strúčik cesnaku

soľ

čierne korenie

sladkú mletú červenú papriku

petržlenovú vňať

majorán

olej

 

Polievku pripravíme nasledovne:

Fazuľu necháme cez noc napučať v studenej vode. Očistené zemiaky nakrájame na kocky. Ošúpanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler) nakrájame na kolieska. Ďalším krokom je očistenie cibule. Ošúpanú ju prepláchneme pod tečúcou vodou a pokrájame na kocky. Následne ju speníme na oleji do zlatista. Pridáme mletú červenú papriku a nakrájanú koreňovú zeleninu. Necháme pár minút podusiť, aby zelenina trocha zmäkla. Podusenú zeleninu zalejeme 1,5l až 2l vody, pridáme fazuľu a varíme ju dovtedy kým nebude polomäkká. Pridáme najemno nasekaný alebo prelisovaný cesnak, dochutíme soľou a čiernym korením. Všetko spolu povaríme ešte 5 až 10 minút. Na záver dochutíme majoránom, ktorý polievke dodá príjemnú chuť a vôňu. Množstvo korenín dodávame podľa uváženia a vlastnej chuti. Polievku pred konzumáciou ozdobíme petržlenovou vňaťou. Môžeme ju podávať s chlebom. Dobrú chuť!

 


 

KOTLÍKOVÁ FAZUĽOVÁ POLIEVKA (ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA)

 

Zupa z fasoli albo inaczej kociołkowa zupa fasolowa jest jedną z bardziej tradycyjnych zup kuchni słowackiej. Można ją gotować na kilka sposobów. Zupa jest smaczna i bardziej sycąca, jeżeli gotuje się ja z włoszczyzną albo wędzonym mięsem wieprzowym. Tym razem wspólnie ugotujemy wersje wegetariańska, czyli – Zupę fasolową „z kociołka“ z włoszczyzną.

Czas przygotowania: 30 – 45 min

Ilość porcji: 4 – 5

Niezbędne składniki:

szklanka suchej fasoli kolorowej (200 – 250 ml)

300 g ziemniaków

150 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)

2 cebule

ząbek czosnku

sól

pieprz czarny

papryka mielona słodka

natka pietruszki

majeranek

olej

Sposób przygotowania zupy:

Fasolę pozostawimy na noc w zimnej wodzie, żeby napęczniała. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Również kroimy w kostkę lub w plastry obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie obieramy cebulę. Po umyciu pod bieżącą wodą cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy czerwoną mieloną paprykę i pokrojoną włoszczyznę. Dusimy na patelni przez parę minut, żeby warzywa zmiękły. Duszone warzywa zalewamy 1,5l lub 2l wody, później dodajemy fasolę i gotujemy ją na półmiękko. Następnie dodajemy drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Wszystko razem gotujemy od 5 do 10 minut. Na końcu zupę przyprawiamy majerankiem, który nadaje jej łagodny zapach i smak. Przyprawy stosujemy według smaku i swojego gustu. Przed jedzeniem zupę dekorujemy natką pietruszki. Zupę podajemy z chlebem. Smacznego!