|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

"Bułgaria. Złoto i rakija"

Rzadko się zdarza, by to, co się czyta, dawało tak wiele pozytywnej energii, uczyło dystansu do własnej historii i mówiło głośno - no cóż nie jesteście " pępkiem świata". Takie myśli towarzyszą podczas lektury książki "Bułgaria. Złoto i rakija" autorstwa Magdaleny Genow - bułgarystki, politolożki urodzonej w Bułgarii, wychowanej w Polsce. Dlaczego rakii nie pije się na raz? Czy to prawda, że Bułgaria jest rajem dla archeologów i że przeciętny Bułgar lubi rozmawiać o ziołach? Dlaczego ostatni car Bułgarii wrócił do władzy? I w końcu, jak to się stało, że ten czarnomorski kraj zasłużył sobie na miano „Róży Europy”? Na te i wiele innych pytań odpowiada gość magazynu "Na wschód od Zachodu" Magdalena Genow.

Posłuchaj audycji

Ajran podany w kuflu do piwa, fot. Magdalena Genow, prowatne archiwum

Bułgar nie usiądzie do stołu, jeżeli nie ma na nim octu i oleju

Automat do kawy jest na każdym przystanku

Pralnia w Bansku

Riła to najwyższe góry w Bułgarii

Wszystkie zdjęcia pochodzą z prywatnego archiwum Magdaleny Genow.

100%
0%