Rzadko się zdarza, by to, co się czyta, dawało tak wiele pozytywnej energii, uczyło dystansu do własnej historii i mówiło głośno - no cóż nie jesteście " pępkiem świata". Takie myśli towarzyszą podczas lektury książki "Bułgaria. Złoto i rakija" autorstwa Magdaleny Genow - bułgarystki, politolożki urodzonej w Bułgarii, wychowanej w Polsce.
Dlaczego rakii nie pije się na raz? Czy to prawda, że Bułgaria jest rajem dla archeologów i że przeciętny Bułgar lubi rozmawiać o ziołach? Dlaczego ostatni car Bułgarii wrócił do władzy? I w końcu, jak to się stało, że ten czarnomorski kraj zasłużył sobie na miano „Róży Europy”?
Na te i wiele innych pytań odpowiada gość magazynu "Na wschód od Zachodu" Magdalena Genow.
Ajran podany w kuflu do piwa, fot. Magdalena Genow, prowatne archiwum

Bułgar nie usiądzie do stołu, jeżeli nie ma na nim octu i oleju

Automat do kawy jest na każdym przystanku

Pralnia w Bansku

Riła to najwyższe góry w Bułgarii
Wszystkie zdjęcia pochodzą z prywatnego archiwum Magdaleny Genow.