Gościem w Przystanku Kulinarnym był pomysłodawca ustanowienia Dnia Twarogu Gieno Mientkiewicz, dziennikarz kulinarny, kucharz, niestrudzony odkrywca smaków polskich serów oraz twórca nazwy polskie sery zagrodowe
- A
- A
- A
Dzień Twarogu w Radiu Kraków
2 czerwca to dzień twarogu, obchodzony od trzech lat ma promować tak niezwykły produkt jakim jest twaróg. Specyficzny i bardzo polski wyrób najlepiej smakuje zrobiony przez małych serowarów, chociaż są też niewielkie mleczarnie, które potrafią zrobić znakomity twaróg. Dlaczego akurat 2 czerwca to dzień, w którym cieszymy się z tego że częścią polskiej kuchni jest tak znakomity produkt, dający nieograniczone możliwości zastosowania? Bo tradycyjnie 2 czerwca dobrzy gospodarze wypuszczają krowy na łąki, a te mogą już jeść świeże i pachnące zioła i trawy. To bezpośrednio przekłada się na smak twarogu. Twaróg można jeść jako typowo śniadaniowe danie (raczej niespotykane w innych krajach), ale obiad z leniwymi w roli głównej również jest zacną propozycją. Desery? Najrozmaitsze serniki zadowolą każdego.
Odmienne stany twarogowe, to coś co nasz gość uwielbia. Świeży twaróg to jedno, ale co można z nim zrobić dalej to dopiero kulinarna przygoda. Suszone, wędzone, leżakowane. Takie mogą być twarogi. Są też takie mecyje jak umrzyk, to kolejna wersja twarogu o niespotykanej nazwie, niesamowitym smaku a co najważniejsze taki specjał można zrobić samemu. Gieno podzielił się przepisem.

Paulina Bandura zaproponowała lekturę w sam raz na wakacje "Sekrety jedzenia" Andrzeja Fiedoruka

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:39
Kraków dostanie 240 używanych parkomatów z Warszawy
-
08:55
Zwłoki w Parku Wyspiańskiego w Krakowie. Na miejscu pracują służby
-
08:41
Cel Cracovii? Przerwanie serii bez wygranej. Transmisja
-
08:15
Daria Gosek-Popiołek: Rekonstrukcja rządu to ogólna zapowiedź. Znamy Donalda Tuska, różnie bywa z realizacją
-
08:03
Jechał 160 km/h w obszarze zabudowanym. Wpadł, bo... sam wrzucił nagranie do sieci
-
07:48
Jak bezpiecznie robić zakupy w sieci i chronić swoje dane? Rusza pilotażowy program
-
07:35
Stary Sącz: kolejne drewniane bramy zostaną uratowane
-
07:24
Tajemnicze powinowactwa ze świętą. „Faustyna. Falsyfikat” w Teatrze Łaźnia Nowa
-
07:11
W Nowym Sączu powstanie szkoła podstawowa dla uczniów z autyzmem
-
10:00
"W dobrych przeprosinach chodzi o to, żeby brać odpowiedzialność za to, co zrobiliśmy". Czy potrafimy przepraszać?