Gościem w Przystanku Kulinarnym był pomysłodawca ustanowienia Dnia Twarogu Gieno Mientkiewicz, dziennikarz kulinarny, kucharz, niestrudzony odkrywca smaków polskich serów oraz twórca nazwy polskie sery zagrodowe
- A
- A
- A
Dzień Twarogu w Radiu Kraków
2 czerwca to dzień twarogu, obchodzony od trzech lat ma promować tak niezwykły produkt jakim jest twaróg. Specyficzny i bardzo polski wyrób najlepiej smakuje zrobiony przez małych serowarów, chociaż są też niewielkie mleczarnie, które potrafią zrobić znakomity twaróg. Dlaczego akurat 2 czerwca to dzień, w którym cieszymy się z tego że częścią polskiej kuchni jest tak znakomity produkt, dający nieograniczone możliwości zastosowania? Bo tradycyjnie 2 czerwca dobrzy gospodarze wypuszczają krowy na łąki, a te mogą już jeść świeże i pachnące zioła i trawy. To bezpośrednio przekłada się na smak twarogu. Twaróg można jeść jako typowo śniadaniowe danie (raczej niespotykane w innych krajach), ale obiad z leniwymi w roli głównej również jest zacną propozycją. Desery? Najrozmaitsze serniki zadowolą każdego.
Odmienne stany twarogowe, to coś co nasz gość uwielbia. Świeży twaróg to jedno, ale co można z nim zrobić dalej to dopiero kulinarna przygoda. Suszone, wędzone, leżakowane. Takie mogą być twarogi. Są też takie mecyje jak umrzyk, to kolejna wersja twarogu o niespotykanej nazwie, niesamowitym smaku a co najważniejsze taki specjał można zrobić samemu. Gieno podzielił się przepisem.

Paulina Bandura zaproponowała lekturę w sam raz na wakacje "Sekrety jedzenia" Andrzeja Fiedoruka

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:05
Kalkulator pomp ciepła - dobierz moc i porównaj ceny
-
18:27
Groźny wypadek w Tarnowie. Mężczyzna został potrącony przez pociąg
-
17:38
Czekają na boisko, na razie mają ładną trybunę. Gdzie reszta stadionu w Mościcach?
-
17:21
Prezydent Miszalski o wpływach z SCT: Kraków wykonuje kolejny gest wobec całej Małopolski
-
16:28
Brawo Iga! Polka po raz pierwszy w karierze w półfinale Wimbledonu
-
15:22
Policja apeluje o pomoc w identyfikacji mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w 2023 roku
-
15:17
Zamiast mieszkań, zielona trawka. W Dąbrowie Tarnowskiej czekają na budowę bloku w ramach SIM
-
14:40
Nasza redakcyjna koleżanka, Barbara Stępniak-Wilk, z nominacją do nagrody Mistrz Mowy Polskiej
-
14:34
Książka jak plaster na duszę. „Wnuczka antykwariusza" – opowieść, która buduje mosty między pokoleniami
-
14:19
Architektura wobec wyzwań zmieniającego się klimatu
-
13:40
Terapeutyczny lakier do paznokci. Innowacyjne badania naukowców z Politechniki Krakowskiej
-
13:10
Prof. Jacek Purchla: „Fundamentem naszej cywilizacji jest samorząd terytorialny”