- A
- A
- A
Busha Seniora podejmowałem pieczenią wołową po staropolsku
- W latach 70-tych były w Krakowie dwa przedsiębiorstwa gastronomiczne: Krakowskie Zakłady Gastronomiczne Zachód i Krakowskie Zakłady Gastronomiczne Wschód. Pod Wschód podlegały takie restauracje, jak m.in Wierzynek i Hotel Polonia, a pod Zachód Hawełka, U Polera (wtedy Pod Złotą Kotwicą) czy Grand. Była też słynna restauracja Balaton na Grodzkiej. Dobrze wspominam tamte czasy. Oprócz staropolskiej kuchni podawaliśmy także dania z kuchni narodów - wspomina gastronomiczną mapę Krakowa lat 70-tych i 80-tych pan Wojciech Chudzik, były szef kuchni w hotelu Cracovia. Uwaga! Pan Chudzik dzieli się przepisami. Warto posłuchać całej rozmowy.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
14:25
Najwyżej położona Pasterka w Polsce na Wiktorówkach
-
13:21
Jedna z krakowskich tradycji przerwana. Kwiaciarki nie złożyły życzeń Adasiowi
-
13:05
Co im wyszeptał las?
-
12:18
Światło w mroku. Monika Dudek o zimie, świętach i powrocie do istoty tradycji
-
12:00
Filozofia na tropie Kevina, który został sam w domu. Co chce nam powiedzieć nieśmiertelny świąteczny klasyk?
-
10:53
W Zakopanem święta w śnieżnej scenerii. Trudne warunki na tatrzańskich szlakach
-
10:22
W Kopalni Soli w Wieliczce oraz Bochni już rozpoczęli świętowanie Bożego Narodzenia
-
09:52
Straż pożarna ostrzega przed pożarami podczas świąt. Winna jest głównie... nieuwaga
-
09:31
Wiek to tylko liczba. Krzysztof Cugowski w świątecznej rozmowie w Radiu Kraków
-
08:59
Car słucha bajek. Putin i samonapędzający się błąd Kremla
-
08:36
Kraków chce w kosmos. Prezydent Miszalski ze specjalną prośbą do premiera Tuska
-
07:52
Etnografka: Choinka to następczyni podłaźniczki