Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny, kakaowce i Zanzibar

W pierwszą sobotę listopada Przystanek Kulinarny wybrał się na ciepłą i piękną wyspę, na Zanzibar na Oceanie Indyjskim we wschodniej Afryce. To istny raj, gdzie turkusowe fale, egzotyczne owoce, plantacje przypraw wprawiają w zachwyt. Na wyspie rosną między innymi kakaowce, z których powstaje czekolada.

Fot. Milena Łakomska

Bohaterką Przystanku Kulinarnego była Milena Łakomska, szefowa kuchni, która od prawie pięciu lat mieszka na Zanzibarze. Milena opowiadała, jak ta wyspa wygląda w listopadzie, co się tam je o tej porze roku, i jak wyglądają plantacje kakaowców

Fot. Milena Łakomska

Fot. Milena Łakomska

Posłuchaj rozmowy

Tworzenie czekolady jest wielką pasją Mileny, pasją która wymaga bardzo dużo pracy. W Przystanku opowiedziała jaką drogę musi przejść ziarno kakaowca by stać się tabliczką czekolady? Ile pracy kosztuje stworzenie prawdziwej czekolady w takiej wersji jaka już finalnie do nas trafia? Jak na prawdziwą czekoladę bez dodatków reagują jej goście na Zanzibarze?

Fot. Milena Łakomska

Fot. Milena Łakomska

Posłuchaj rozmowy

Czekoladowo było też w księgarni Przystankowej. Paulina Bandura zaproponowała nową książkę związaną z rodziną słynnych czekoladników – czyli Wedlów.

Posłuchaj rozmowy
Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię