Edytuj
share
Piec do pizzy i inne wyposażenie gastronomi - jak je wybrać?
W dzisiejszych czasach profesjonalny, dobrze dobrany do wymagań użytkowników sprzęt to fundament gastronomicznego sukcesu. Właściwy wybór wyposażenia pozwala nie tylko znacznie ułatwić pracę, ale też skrócić czas przygotowywania posiłków i zminimalizować ryzyko przestojów związanych z naprawą źle działających sprzętów. W poniższym artykule zastanowimy się nad wyborem odpowiedniego pieca do wypiekania pizzy, a także powiemy o tym jak wybrać odpowiedniego producenta wyposażenia gastronomii tak, żeby nie żałować zakupu.
1. Czym wyróżnia się profesjonalny piec do wypiekania pizzy?
2. Piec opalany drewnem — tradycja najlepszym rozwiązaniem?
3. Piec elektryczny i gazowy — ciekawe alternatywy?
4. Inny sprzęt gastronomiczny — jak wybrać, żeby nie żałować?
Czym wyróżnia się profesjonalny piec do wypiekania pizzy?
Piece do pizzy przeznaczone do użytku w lokalach gastronomicznych wyróżniają się kilkoma kluczowymi parametrami. Profesjonalne piece muszą zapewniać równomierne rozchodzenie się ciepła po całej komorze grzewczej — bez tego można zapomnieć o pizzy idealnie upieczonej z każdej strony. Dodatkowo powinny one być zaprojektowane w taki sposób, żeby optymalnie wykorzystywały paliwo, co jest ważne ze względu na oszczędności. Z tym zagadnieniem łączy się także kwestia izolacji — uzyskanie wysokiej temperatury wymaga sporo drewna, czy gazu, przez co nieszczelności opóźniające proces ogrzewania generują dodatkowe koszty.
Gdy wybieramy piec, warto zwrócić uwagę także na jego moc. Im wyższa, tym szybciej jest on w stanie uzyskać odpowiednią temperaturę. Rozwiązania profesjonalne zwykle charakteryzują się mocą w granicach 3-8 kW. Kolejną kwestią jest ilość poziomów, a co za tym idzie wymiar pieca i jego waga. Przed kupnem należy się mocno zastanowić nad tym, czy będziemy mieli tylu klientów, żeby uzasadnione było kupno pieca z więcej niż jedną komorą.
Piec opalany drewnem — tradycja najlepszym rozwiązaniem?
Piec jest sercem każdej pizzerii. Najbardziej tradycyjnym i niosącym ze sobą również doznania estetyczne rozwiązaniem jest tradycyjny piec opalany drewnem. Tego typu urządzenia wprowadzają do wnętrza niezwykły klimat, są również mało awaryjne i bardzo ekonomiczne.
Dlaczego więc do wypieku pizzy często używa się innych rozwiązań? Piece opalane drewnem mają bowiem kilka bardzo dużych wad. Ich budowa wymaga sporo miejsca w lokalu, a także, co często jest kluczową kwestią przy wyborze, sporo kosztuje. Wybór pieca tego typu może okazać się niemożliwy, warto więc zastanowić się nad innymi opcjami. Uznany na rynku producent Gastroprodukt ma w swojej ofercie wszystkie rodzaje rozwiązań dla pizzerii, warto więc wejść na stronę gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy i przekonać się o tym samemu.
Piec elektryczny i gazowy — ciekawe alternatywy?
Elektryczne piece do pizzy stały się pierwszym wyborem wśród właścicieli mniejszych lokali gastronomicznych. Są one sporo tańsze od innych rodzajów urządzeń do obróbki termicznej. Elektryczny piec zajmuje też niewiele miejsca i jest łatwy w obsłudze. Co ważne, umożliwia on też bardzo precyzyjne ustawianie temperatury, a także rozbudowę o kolejne moduły, co pozwala na zmniejszenie początkowych kosztów inwestycji i rozłożenie ich na dłuższy okres.
Gazowy piec na pizze jest rozwiązaniem droższym i zwykle zajmującym więcej miejsca od elektrycznego. Tego typu urządzenie do pieczenia pizzy ma jednak niewątpliwe zalety. Najczęściej wykonuje się je z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, dzięki czemu są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Piece gazowe są szczególnie polecane do większych lokali, w których piecze się dużo pizzy. Dzięki ekonomii pracy takie rozwiązanie może się okazać w dłuższej perspektywie bardziej opłacalne niż piec elektryczny.
Inny sprzęt gastronomiczny — jak wybrać, żeby nie żałować?
Wyposażenie gastronomii nie jest zagadnieniem prostym. Każdemu zależy na tym, żeby z jego lokalu klienci wychodzili zadowoleni, a drogą do tego jest zapewnienie odpowiednich warunków pracy i sprzętów dla kucharzy, czy pomocy kuchennych. Kupując urządzenia do tego typu lokalu, warto więc postawić na sprawdzonych producentów o uznanej marce. Wyposażenie gastronomiczne najwyższej jakości można znaleźć m.in. u wspomnianego wcześniej producenta, czyli Gastroprodukt. Na ich stronie internetowej gastroprodukt.pl znajdziesz urządzenia i części wyposażenia z bardzo wielu gałęzi gastronomii, począwszy od mebli ze stali nierdzewnej, takich jak stoły, baseny gastronomiczne, czy szafy, przez wyposażenie cateringowe aż do specjalistycznych produktów do danych typów lokali, takich jak pizzerie, kebaby, czy cukiernie. Jeśli chodzi o lokale specjalizujące się w wypieku włoskich specjałów, producent potrafi zapewnić właściwie całościowe wyposażenie. Oprócz pieców posiada w swojej ofercie podstawy pod nie, wałkownice, miksery, zmywarki, frytownice czy płyty grillowe. Również sam segment związany z przygotowywaniem pizzy jest niezwykle rozbudowany i można w nim znaleźć stoły chłodnicze, prasy, szatkownice do warzyw, blachy do pizzy, a nawet torby czy pojemniki na ciasto.