-
Dlaczego warto postawić na piece konwekcyjno parowe?
-
Kompleksowe wyposażenie dla lokali gastronomicznych
-
Trwałe meble kuchenne ze stali nierdzewnej
-
Niezbędne wyposażenie w każdej pizzerii
-
Czym wyróżniają się profesjonalne zmywarki gastronomiczne?
-
Zalety współpracy z GastroProdukt przy urządzaniu lokalu
-
Inwestycja w profesjonalny sprzęt gastronomiczny
Profesjonalny sprzęt i meble decydują nie tylko o komforcie pracy, ale też o szybkości obsługi oraz liczbie możliwych do zrealizowania zamówień, co ostatecznie przekłada się na zadowolenie gości. W Polsce wyposażenie dla gastronomii, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów, można znaleźć w ofercie GastroProdukt Professional. Firma specjalizuje się w piecach konwekcyjno-parowych Venix i innych profesjonalnych rozwiązaniach. Klienci z branży mogą więc w jednym miejscu zamówić niezbędne urządzenia, meble ze stali nierdzewnej oraz pozostałe wyposażenie. Współpraca z jednym, sprawdzonym dostawcą pozwala zachować spójność technologiczną kuchni, a także zachować pełną kontrolę nad wydatkami.
Dlaczego warto postawić na piece konwekcyjno parowe?
W profesjonalnej gastronomii kluczowe znaczenie ma przemyślane wykorzystanie dostępnej przestrzeni. To właśnie dlatego wyposażenie kuchni gastronomicznej opiera się na piecach konwekcyjno-parowych. Są to urządzenia, które pozwalają jednocześnie piec, gotować na parze i dusić przy zachowaniu pełnej kontroli nad temperaturą potraw. Warto również wspomnieć o tym, że piece konwekcyjno parowe pozwalają uzyskać powtarzalność, dzięki czemu goście restauracji za każdym razem otrzymają dokładnie te same dania. Piece dają możliwość programowania własnych ustawień, co pozwala uniknąć błędów związanych z przygotowywaniem potraw i skraca czas potrzebny na obsłużenie klienta. Zakup wspomnianego pieca stanowi więc prosty i sprawdzony sposób na to, aby utrzymać wysoki standard potraw.
Kolejną istotną zaletą pieców konwekcyjno parowych, którą warto uwzględnić podczas wybierania urządzeń do swojego lokalu, to duża oszczędność. Dotyczy ona wody, energii oraz czasu poświęcanego przez personel na przygotowywanie posiłków i czyszczenie urządzenia. Niskie zużycie energii oraz wody to korzyści finansowe dla lokalu, natomiast funkcja automatycznego czyszczenia komory eliminuje konieczność wykonywania tej pracy przez zatrudnione osoby.
Kompleksowe wyposażenie dla lokali gastronomicznych
Kompleksowe wyposażenie gastronomii należy kupować w sposób przemyślany, co bez doświadczenia może prowadzić do kosztownych błędów. Na szczęście GastroProdukt Professional oferuje pomoc restauratorom, hotelom i innym obiektom gastronomicznym. Obejmuje ona całościowe podejście do organizacji pracy kuchni. Oznacza to, że oprócz pomocy w wyborze konkretnych mebli, pieca lub zmywarki, klienci mogą również uzyskać wsparcie na etapie planowania ciągów technologicznych, doboru urządzeń oraz niezbędnych akcesoriów.
Wybór kompleksowego rozwiązania dla firm z branży gastronomicznej pozwala uzyskać pomoc w projekcie, dostawę i instalację sprzętu, a nawet szkolenia zespołu kuchennego. Jest to wygodne i opłacalne również ze względu na brak problemów z kompatybilnością urządzeń czy przestrzeganiem norm HACCP. Dobór urządzeń oferowanych przez GastroProdukt Professional zawsze opiera się na analizie rzeczywistych potrzeb lokalu, co eliminuje ryzyko nietrafionych zakupów. Wszystkie dostępne rozwiązania pochodzą od najlepszych producentów, czego przykładem są profesjonalne chłodziarki, zamrażarki, bemary, kuchnie elektryczne czy urządzenia do mechanicznej obróbki żywności.
Zakup dobrze dobranego wyposażenia kuchni gastronomicznej to istotna inwestycja dla każdego restauratora. Odpowiedni sprzęt pozwala zwiększyć wydajność, minimalizuje straty surowców i skraca czas przygotowywania dań. Tak przygotowany lokal będzie mógł sprawnie obsługiwać klientów nawet w godzinach największego ruchu. Z drugiej strony niewłaściwie dobrany sprzęt może powodować zatory w pracy kuchni, wydłużać czas przygotowywania posiłków i generować niepotrzebne koszty. Lepiej więc unikać takich sytuacji.
Trwałe meble kuchenne ze stali nierdzewnej
W porównaniu z urządzeniami gastronomicznymi, które są niezbędne do przygotowywania posiłków, meble kuchenne mogą wydawać się mało istotne. Nie można jednak zapominać, że to właśnie one stanowią fundament codziennej pracy w kuchni. Wysokiej jakości meble ze stali nierdzewnej zapewniają ergonomię pracy, ułatwiają zachowanie porządku oraz czystości. Zastosowanie stali nierdzewnej jako materiału do produkcji mebli dla gastronomii ma kluczowe znaczenie ze względu na jego właściwości. Stal nierdzewna jest trwała, odporna na wysokie temperatury oraz wilgoć i można ją łatwo utrzymać w czystości.
Podstawowa różnica pomiędzy meblami ze stali nierdzewnej dla gastronomii a meblami kuchennymi przeznaczonymi do domu jest to, że te pierwsze projektowane są z myślą o wymagających warunkach pracy. Przykładowe meble ze stali nierdzewnej, które mogą się przydać w lokalu gastronomicznym to między innymi stoły robocze z półkami, zlewy wielokomorowe i stoły do rozbioru mięsa. Chociaż w przypadku profesjonalnych mebli estetyka nie odgrywa aż tak istotnej roli, jak w przypadku mebli domowych GastroProdukt Professional oferuje wyłącznie starannie wykonane i dokładnie przemyślane rozwiązania. Dla klientów jest to o tyle istotne, że dzięki temu zyskują:
-
odpowiednią wysokość roboczą pozwalającą na pracę w komfortowych warunkach,
-
możliwość łączenia modułów w celu stworzenia optymalnej przestrzeni,
-
dostosowanie mebli do nietypowych wymagań,
-
brak ostrych krawędzi,
-
możliwość zamówienia mebli na wymiar.
Jak widać, meble do lokalu z branży gastronomicznej mogą mieć realny wpływ na codzienną pracę, dlatego warto wybrać takie, które zwiększą efektywność pracy i będą trwałe.
Niezbędne wyposażenie w każdej pizzerii
Oferta dostawcy asortymentu dla gastronomii obejmuje również wyposażenie pizzerii. Odpowiedni rodzaj pieca w połączeniu z dobrym przepisem i wysokiej jakości składnikami pozwolą uzyskać idealnie wypieczoną pizzę, która zachwyci swoim smakiem. Wyposażenie technologiczne pizzerii od GastroProdukt Professional sprawdzi się zarówno w przypadku nowych lokali, jak i istniejących pizzerii, które chcą oferować lepszą jakość oraz przeprowadzić modernizację wyposażenia w celu poprawienia wydajności.
Piec do pizzy, czyli najważniejszy element takich lokali, może działać na prąd, gaz lub być opalany drewnem, w zależności od charakteru lokalu. Dostępne modele pieców różnią się wielkością i liczbą komór, czasem rozgrzewania oraz zużyciem energii. Niezależnie natomiast od wybranego modelu, użytkownicy zyskują równomierne rozprowadzanie ciepła, możliwość kontroli temperatury i łatwe czyszczenie komory. To właśnie porządny piec decyduje o tym, czy pizzeria utrzyma stałą jakość wypieków, niezależnie od liczby zamówień, pory dnia czy doświadczenia pracownika. Kolejnym zakupem, który jest niezbędny w przypadku pizzerii, są stoły chłodnicze, pozwalające na przechowywanie składników w odpowiedniej temperaturze. Zapewniają łatwy dostęp do składników, co skraca czas przygotowywania pizzy.
Z dodatkowych akcesoriów do pizzerii warto wspomnieć o prasach do formowania ciasta, mikserach spiralnych, pojemnikach do dojrzewania ciasta czy wałkownicach. Chociaż takie narzędzia mogą wydawać się małoistotne, zdecydowanie usprawniają pracę. Dobrze zaprojektowana pizzeria to oczywiście nie tylko wydajna produkcja, ale również przygotowanie lokalu w taki sposób, aby od pierwszej chwili robił dobre wrażenie na gościach. Wymaga to więc wielu nakładów pracy, ale za to można zdobyć zadowolonych klientów, którzy będą chętnie wracali.
Czym wyróżniają się profesjonalne zmywarki gastronomiczne?
O ile w domowych kuchniach korzystanie ze zmywarki można uznać za opcjonalne, to trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego bez dostępu do tego typu urządzeń. Jest to absolutna konieczność w przypadku kawiarni, pizzerii, restauracji i innych obiektów, które każdego dnia obsługują wielu klientów. Zmywarka gastronomiczna odciąża personel, który może zająć się w tym czasie innymi zadaniami, a dodatkowo pozwala spełniać rygorystyczne normy higieny wymagane przez sanepid.
Trzeba jednak mieć na uwadze, że w takich kuchniach powinny być wykorzystywane wyłącznie profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Są one projektowane z myślą o zagwarantowaniu niezawodności przy intensywnym użytkowaniu. Polecane zmywarki gastronomiczne poradzą sobie nawet z pracą w najtrudniejszych warunkach. Pracują wydajnie i bez przestojów, a wzmocniona ich konstrukcja ogranicza występowanie sytuacji, w których potrzebna byłaby pomoc serwisu.
Podobnie jak inne elementy profesjonalnego wyposażenia gastronomii, zmywarki najlepiej kupować z ekspertami z GastroProdukt Professional. Zajmą się oni dobraniem modelu odpowiednio dopasowanego do rodzaju działalności, ilości obsługiwanych gości, a nawet optymalnego ustawienia urządzenia. Ma to istotne znaczenie w przypadku lokali o niestandardowym układzie pomieszczeń lub ograniczonych rozmiarach, gdzie niewłaściwe ustawienie sprzętu może powodować chaos organizacyjny i spowolnienie pracy zespołu.
Zalety współpracy z GastroProdukt przy urządzaniu lokalu
Zakup wyposażenia do kuchni lokalu gastronomicznego to jedna z najważniejszych decyzji, jakie przedsiębiorcy działający w tej branży muszą podjąć już na samym początku. Ze względu na ceny profesjonalnych urządzeń, mebli i akcesoriów jest to również decyzja, która ma wpływ na wiele najbliższych lat prowadzenia biznesu. Decydując się na samodzielny wybór rozwiązań, trzeba się liczyć z ryzykiem, że nie będą one optymalnie dopasowane do profilu prowadzonej restauracji lub nie będą w pełni wykorzystywane.
Lepszą opcją jest w tym przypadku skorzystanie z pomocy ekspertów, którzy od lat zajmują się zaopatrywaniem lokali gastronomicznych we wszystkie niezbędne urządzenia. Dla przedsiębiorców chcących szybko uruchomić lokal gastronomiczny jest to praktyczne i opłacalne ze względu na:
-
autorską ofertę urządzeń premium, która obejmuje piece Venix,
-
bezproblemową dostępność asortymentu,
-
wsparcie serwisowe,
-
doradztwo techniczne,
-
pomoc w doborze i odpowiednim ustawieniu urządzeń,
-
wsparcie posprzedażowe,
-
łatwy dostęp do części zamiennych,
-
opcję zamówienia z dostawą i montażem.
Najlepiej skontaktować się z przedstawicielem firmy i poprosić o ofertę na wyposażenie dla gastronomii. Skorzystanie z tej opcji pozwala uzyskać przewagę nad konkurencją. Oprócz oszczędności czasu i pieniędzy można przede wszystkim uniknąć błędów popełnianych przez niedoświadczonych restauratorów. Przedsiębiorcy zyskują więc pewność, że o wyposażenie lokalu zadbają eksperci, a w tym czasie mogą skupić się na rozwijaniu biznesu.
Inwestycja w profesjonalny sprzęt gastronomiczny
Meble gastronomiczne i urządzenia projektowane z myślą o pracy w wymagających warunkach są droższe niż standardowe modele, jednak w tym przypadku wyższa cena idzie w parze z doskonałą jakością, zastosowaniem najlepszych materiałów oraz uwzględnieniem potrzeb profesjonalnej gastronomii. Te natomiast różnią się od potrzeb zwykłych użytkowników kupujących nową lodówkę lub piekarnik do domu.
Warto pamiętać, że każda awaria sprzętu gastronomicznego przekłada się na straty finansowe dla lokalu. Dzięki inwestycji w wysokiej jakości rozwiązania można ograniczyć ryzyko takich sytuacji, a w przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów profesjonalny serwis może błyskawicznie przywrócić sprzęt do pełnej sprawności.