Zdecydowanie nie należy panikować i podchodzić do tematu z rozsądkiem.
Przemyślmy, w jaki sposób się odżywiamy w skali tygodnia, dnia, miesiąca. Sprawdźmy też, co już mamy w domu, żeby to wykorzystać, żeby się nie przeterminowało lub nie zepsuło. Kolejnym krokiem jest rozsądne planowanie zakupów.
Nie chodźmy na zakupy głodni, kupujmy z listą. Ważne jest też pilnowanie dat ważności.
Pamiętajmy też, że prawdziwe oszczędności na promocjach zdarzają się sporadycznie.
Jeśli chodzi o odzież i obuwie, pamiętajmy, że zamiast wymieniać, można je po prostu naprawić.
Kwestia niemarnowania żywności i dóbr to też myśl główna coraz bardziej popularnego podejścia Zero Waste - bez śmieci. W internecie i mediach społecznościowych można znaleźć dziesiątki podpowiedzi, w jaki sposób ograniczyć zakupy i wykorzystywać ponownie to, co już się ma.