|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Kompozytor muzyki filmowej Adrian Konarski: Najpierw zastanawiam się, gdzie powinna być cisza

W tej muzyce jest światło - powiedziała Magdalena Piekorz, kiedy wybierała jego utwory do swojego debiutanckiego filmu "Pręgi". Światło rzeczywiście jest bardzo ważne w twórczości Adriana Konarskiego. I szczerość. A tworzenie zawsze zaczyna od sceny, która go najbardziej poruszy. W magazynie W kadrze spotkanie z wyjątkowym kompozytorem i pianistą, który swoje życie dzieli między Kraków i Londyn. Ma słabość do piosenki literackiej, kina niemego i ... nowych technologii.

Posłuchaj rozmowy Sylwii Paszkowskiej z Adrianem Konarskim

Fot. RK

 

Adrian Konarski - pianista i kompozytor muzyki filmowej, teatralnej oraz estradowej. Absolwent Wydziału Kompozycji, Dyrygentury i Teorii Muzyki Akademii Muzycznej w Krakowie. Od 1993 roku związany z Piwnicą Pod Baranami.

Jest m. in. autorem muzyki do filmów „Pręgi”, „Senność” i „Zbliżenia” w reż. Magdaleny Piekorz oraz „Obywatel” w reż. Jerzego Stuhra. W roku 2004 otrzymał nagrodę "Jańcio Wodnik" na festiwalu Prowincjonalia we Wrześni oraz nominację do Złotej Kaczki przyznawanej przez miesięcznik "Film" (za muzykę do filmu „Pręgi”). W 2005 roku otrzymał również nominację do Polskiej Nagrody Filmowej "Orzeł". W 2009 roku zdobył nagrodę na Festiwalu Radia i Telewizji "Dwa Teatry" w Sopocie za muzykę do spektaklu teatru telewizji "Szkoła Żon" w reż. Jerzego Stuhra.

Jego piosenki wykonują m.in. Joanna Kulig, Dorota Ślęzak, Janusz Radek, Aleksandra Maurer i Jacek Wójcicki.

Od 2007 roku Adrian Konarski jest członkiem European Film Academy.

 

Dyskografia:

2018 - Ogrody Złudzeń
2016 - The Welts (Pręgi)
2016 - But Anioła
2014 - French Cinema
2014 - Darkness, Light And Time
2014 - Citizen (Obywatel)
2006 - A Little Princess (Mała Księżniczka)
2004 - Drowsiness (Senność)

100%
0%