Dynia zwyczajna jest silnie rosnącym i dość dużo miejsca potrzebującym warzywem, którego pędy płożą się po ziemi i w sprzyjających warunkach osiągają nawet do 10 m długości. Ma wąsy czepne oraz owłosione duże sercowate liście i pędy. Żółte i bezwonne kwiaty (też jadalne!) pojawiają się od czerwca do września. Tworzy duże, kuliste, lekko spłaszczone owoce ze zwartym, soczystym i smacznym miąższem, zawierającym wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B. WIĘCEJ
- A
- A
- A
Dynie - słońce zaklęte w roślinie
Pojawiają się od czerwca do września. Duże, kuliste, lekko spłaszczone owoce ze zwartym, soczystym i smacznym miąższem, zawierającym mnóstwo witamin i minerałów. Owoce można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów – na surowo, ale także pieczone, używane do ciast, placuszków, dżemów, zup i różnych warzywnych gulaszy.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
07:00
Turystyczny potencjał polskiej wsi
-
20:59
Pożar w restauracji w Więckowicach koło Tarnowa
-
19:20
Olkusz: Zaginęła 13-letnia Anna Dubaj
-
19:02
Rowerowy raj w sercu Beskidu Sądeckiego. To miejsce zachwyci każdego rowerzystę!
-
18:45
Wimbledon: Iga Świątek w czwartej rundzie
-
18:30
Morskie Oko to nie kąpielisko, a Giewont to nie plac zabaw. O czym zapominają turyści
-
16:34
Masowy wypadek, samobójca, ukąszenie żmii – ratownicy sprawdzali się w boju
-
16:03
Polki górą w Krakowie! Mirosław i siostry Kałuckie w finale
-
15:27
998 strażaków z całej Polski zdobyło Babią Górę
-
15:05
Wiejski jazzbandyta i elektroniczna głowa Trzeciaka. Rozmowa z Garym Gwaderą
-
14:03
To jedyny taki budynek w Zakopanem. Jest szansa, że odzyska dawny blask
-
13:41
W górach weekend pogoda zmienna, w poniedziałek gwałtowne ochłodzenie