Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i książka ze smakiem

Mają różne smaki. Jedne smakują słodko, inne gorzko, a jeszcze inne są smakową mieszanką wybuchową. Niektóre przywołują smaki dzieciństwa, inne pobudzają naszą wyobraźnię. W Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o …książkach. Bo książki też mają swój smak, a książki kulinarne to już w ogóle oszałamiają. Poza tym dzieki książkom możemy – z powodzeniem wyruszyć w podróż nie ruszając się z miejsca. Przyczynkiem do rozmowy o książkach była osiemnasta edycja Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża”, które w tym roku odbywały się pod hasłem „Książka ze smakiem” właśnie.

Elżbieta Tomczyk-Miczka, autorka między innymi kulinarnego przewodnika po regionie „Małopolska Palce lizać” i twórczyni Małopolskiej Trasy Smakoszy opowiadała o turystyce kulinarnej, o smakach Małopolski, o tym co nasz region ma do zaoferowania i o tym jak podróże zaostrzają nam apetyt.

O smakach, książkach kulinarnych  rozmawialiśmy ze znaną i lubianą autorką książek kulinarnych i restauratorką Ewą Wachowicz. Zdradziła nam jakie trzy książki - oczywiście związane z kulinariami - zabrałaby ze sobą na bezludną wyspę.

W Petersburgu działa Restauracja Kuchni Rosyjskiej „M.F.Dostojewski”, w której wszystkie serwowane dania pochodzą z powieści rosyjskiego klasyka. Sama karta dań została opracowana jako książka – zbiór kulinarnych preferencji z podziałem na rozdziały. A przy każdym wymienionym w karcie daniu znajduje się cytat o tymże z książki Dostojewskiego. A jak smakuje literatura w Krakowie, gdzie spotkali się i spotykają pisarze, jaki mają kulinarny gust - opowiadał Jan Bińczycki w Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie. 

 

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem tym razem radziła  jak wybrać dobrą książkę kucharską, czym się kierować i na co szczególnie zwracać uwagę.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię