|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Świąteczne przepisy sióstr benedyktynek ze Staniątek

Przygotowania do świąt w wielu domach ruszyły pełną parą. W cyklu "Pod Lupą" postanowiliśmy zatem odwiedzić najbardziej gwarne miejsce... czyli kuchnię. Zazwyczaj to tam przed Wielkanocą dzieje się najwięcej. Nasi reporterzy odwiedzili z mikrofonem niezwykłą jednak kuchnię, bo tę w klasztorze s. benedyktynek w Staniątkach. Słuchajcie od poniedziałku do piątku o 11:40 - codziennie nowy przepis!

Fot. Marek Lasyk

Nasza reporterka Teresa Gut odwiedziła z mikrofonem klasztor sióstr benedyktynek w Staniątkach w poszukiwaniu idealnego przepisu na wielkanocny keks. Swoje kulinarne tajemice zdradzały siostra Julia i pani Edeltrauta z koła gospodyń wiejskich.
 

Posłuchaj materiału Teresy Gut

Kup baranka wielkanocnego i wspomóż siostry benedyktynki ze Staniątek

 

Przepis na świąteczny keks

6 całych jaj
kostka masła
35 dag mąki
20 dag cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
sok z cytryny (wódka)
bakalie - skórka z cytryny i pomarańczy, żurawina, rodzynki, orzechy

Masło utrzyj z cukrem. Gdy będie dobrze utarte, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Następnie wbij jaja i wlej sok z cytryny. Wszystko trzeba dobrze wymieszać. Następnie można wsypać bakalie, które wcześniej powinny być obtoczone w mące. Wylej masę na tackę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piecz 40-45 minut w temperaturze 160 stopni.  


 

Posłuchaj materiału Teresy Gut

fot: M. Lasyk

Święta wielkanocne to nie tylko makowe i mazurki. To także babki, serniki i... kołocze śląskie. To ostatnie ciasto szczególnie polecają benedyktynki ze Staniątek. 

Przepis na kołocz:

Ciasto:
90 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag drożdży 
1 szkl. mleka
4 jajka

3 łyżeczki cukru
szczypta soli

 

Masa jabłkowa:
2kg jabłek 
cynamon i cukier do smaku

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nasmiar soku. Dodać cynamon i cukier. Chwilę poczekać i raz jeszcze odcisnąć sok. 

Masa makowa:
2 szkl. maku
1 szkl. cukru
garść pokrojonych migdałów
garść pokrojonych rodzynek
białko jajka

Mak należy sparzyć gorąca woda i dokładnie opłukać. Następnie trzeba go dwa razy zmienić i wymieszać z cukrem. Ubij jajko na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do maku. Na koniec wrzuć migdały i rodzynki.

Posypka:
0,5 kg mąki
25 dag masła
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Z drożdży i letniego mleka należy zrobić rozczyn. Jajka ubić z cukrem. Kiedy drożdże podrosną, wlej je do mąki. Dodaj jajka, roztopiony tłuszcz i sól. Wyrabiaj wszystko, aż ciasto przestanie się kleić do ręki. Ciasto można odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełóż ciasto na deskę i rozwałkuj do wielkości formy. Na ciasto wyłożyć wybraną masę - jabłkową albo makową. Wyrób masło z mąką i cukrem waniliowym. Rozrywaj ciasto na posypkę na małe kawałeczki i układaj na masie.Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

Pora na najprostsze ciasto - sernik staniątecki. Tym razem adeptką sztuki kulinarnej była nasza reporterka Magdalena Zbylut. Przepis na sernik zdradziły jej siostra Julia i pani Edeltrauta z koła gospodyń wiejskich.

 

Posłuchaj materiału Magdaleny Zbylut

PRZEPIS NA SERNIK STANIĄTECKI

1 kg sera
7 jaj
pół kostki masła
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń śmietankowy
10 dag rodzynek oprószonych w mące


1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami
2. Dodajemy twaróg i dalej ucieramy
3. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, budyń i dalej ucieramy
4. Ubijamy białka
5. Wszystko lekko mieszamy
6. Dodajemy rodzynki i dalej lekko mieszamy
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 55 minut
8. Po upieczeniu zostawiamy w piecu do czasu aż ostygnie

fot: M. Lasyk

W tym tygodniu w cyklu Pod Lupą podglądamy benedyktynki ze Staniątek w kuchni. Siostry zdradzają nam przepisy na najlepsze świąteczne wypieki. Piekliśmy już keks, kołocz śląski, sernik, a dziś baba zebrowa.

Posłuchaj materiału Magdaleny Zbylut

Przepis na babę zebrową:

5 jaj
2,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
szklanka oranżady
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek zapachowy

1. Ubijamy pianę z białek
2. Dodać cukier i żółtka
3. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
4. Wlewamy olej, oranżadę i olejek
5. Odlewamy mniejszą połowę ciasta do miseczki i mieszamy z kakao
6. Do formy przelewamy na zmianę jasne i ciemne ciasto
7. Pieczemy w 100 stopniach 45 minut

fot: Marek Lasyk

Ostatni raz w cyklu Pod Lupą zabierzemy Państwa w wyjątkowe miejsce, jakim jest klasztorna kuchnia benedyktynek w Staniątkach. Siostry zdradzają nam swoje najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Piekliśmy już keks, kołocz, sernik i babę zebrową. Co dziś? Ciasto, które bardzo mocno kojarzy się z Wielkanocą, czyli mazurek. 

Posłuchaj materiału Magdaleny Zbylut

Przepis na mazurka:

Ciasto:
- 10 białek
- 1 szklanka cukru
- połowa kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Wymieszać. Przełożyć na blaczkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Masa:
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 żółtko

Wykonanie:
Do połowy mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce dodawać przestudzony budyń.

Upieczone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy. Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami i polewą czekoladową.

100%
0%