SKŁADNIKI:


o   3 marchewki
o   3 buraki
o   8 łyżek wiórków kokosowych
o   4 łyżki rodzynek
o   sok i skórka otarta z 1 cytryny
o   1 łyżeczka miodu
o   3 łyżki oleju kokosowego
o   sól


Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wrzątku. Marchewki i buraki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na oleju kokosowym lekko zrumień połowę wiórków kokosowych. Wymieszaj z pozostałymi wiórkami i startymi warzywami. Dodaj rodzynki, sok i skórkę z cytryny i dopraw surówkę solą i miodem. Odstaw na pół godziny by smaki się przegryzły. Podawaj w temperaturze pokojowej jako dodatek do smażonej białej ryby lub drobiu albo jako samodzielne danie z pokruszonym kozim serem, ziarenkami granatu i listkami kolendry.

Przepis Dominiki Wójciak, zwyciężczyni 3. edycji programu Masterchef.

 

Audycja "Kuchni od kuchni" w niedzielę o 10:20. Zapraszamy!