|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33
12 630 60 00
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Schab po włosku

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Zdjęcia autorstwa Bartka Kieżuna z jego bloga kukbuk.com.pl

Składniki

800 g schabu

6 ząbków czosnku

4 gałązki rozmarynu (15-centymetrowe)

oliwa

sól i pieprz

 

Z czosnku, oliwy i rozmarynu robimy luźny sos. Nacieramy nim dokładnie mięso z każdej strony. Układamy w żaroodpornym naczyniu i odstawiamy na godzinę lub dwie. Od czasu do czasu zmieniamy stronę, na której leży mięso, nacierając je ponownie rozmarynowym pesto.

Obficie solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. W czasie pieczenia podlewamy mięso wytopionym tłuszczem. U mnie nie było go za dużo, dlatego dołożyłem łyżkę kaczego smalcu; można też użyć odrobiny białego wina. Pieczemy około dwóch godzin, pilnując, aby mięso zanadto się nie zarumieniło. Jeżeli to konieczne, możemy nieco zmniejszyć temperaturę.

W klasycznej wersji podajemy z pieczonymi ziemniakami.

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0