|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Kuchnia od kuchni: Ndundari con salsa di pomodoro e basilico

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

fot. Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz)

Składniki na ciasto

220 g mąki

250 g ricotty

3 żółtka jajek „zerówek”

solidna garść tartego parmezanu

1⁄2 tartej gałki muszkatołowej

sól

świeżo mielony czarny pieprz

 

Sos

8 ząbków czosnku

70 ml oliwy

400 g pomidorów w puszce

300 ml passaty

25 ml grappy

1 łyżka oliwy pomarańczowej (można kupić – Monini ma w ofercie, można aromatyzować samodzielnie)

sól, pieprz, peperoncino

 

W misce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy miękkie, wilgotne ciasto. Formujemy wałek i tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Ndundari gotujemy w mocno osolonej wodzie, według Gennaro przez 2 minuty od wypłynięcia, ale dłużej gotowane chyba są lepsze. Najlepiej sprawdźcie sami, która wersja bardziej wam odpowiada.

 

Sześć posiekanych ząbków czosnku wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pilnujemy, by nie zrobiły się brązowe. Na patelnię dokładamy pomidory z puszki i passatę. Wlewamy grappę i oliwę pomarańczową. Dusimy, mieszając. Gdy się zagotuje, wyciskamy pozostałe ząbki czosnku w prasce i dokładamy do sosu. Solimy, doprawiamy pieprzem i peperoncino. W sosie zanurzamy świeżo ugotowane kluseczki. Podajemy z bazylią.

 

Ps. Latem sos przygotowujemy oczywiście ze świeżych pomidorów. Strzelam, że 1,2 kg wystarczy. Tymczasem zima, choć łagodna, za oknem.

 

Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz)

 

0%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0