|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Na zapusty przepis na śledzika w zaprawie korzennej

W audycji "Kuchnia od kuchni" prezentujemy przepis według Agnieszki Majksner ze Slow Me na śledzika w zaprawie korzennej.

Posłuchaj rozmowy Marzeny Florkowskiej z Agnieszką Majksner ze Slow Me

Fot. Agnieszka Majksner ze Slow Me

Przepis:

2 kg śledzi (płaty) w zalewie solnej

słoik minimum 0,5 l z zakrętką

0,5 l dobrej jakości oleju np. rzepakowy lub oliwy z oliwek

10 g cynamonu

5 liści laurowych

7 ziarenek ziela angielskiego

2 gwiazdki anyżu

5 goździków

po płaskiej łyżeczce: kardamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy, imbiru mielonego

po płaskiej łyżce: tymianku, cząbru, estragonu

pieprz świeżo mielony (najlepiej) wg uznania

Wszystkie składniki zalać olejem lub oliwą. Słoik zakręcić i mocno wstrząsać do momentu wymieszania się wszystkich przypraw z olejem. Odstawić w ciemne miejsce co najmniej na dobę. Śledzie wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć na co najmniej 2 godziny. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać marynatą. Włożyć na całą noc do lodówki. Najlepiej podawać po dwóch dniach od zamarynowania. Smacznego!

67%
33%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0