|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Gęsina na św. Marcina w audycji "Kuchnia od kuchni"

Trwa akcja "Gęsina na św. Marcina" organizowana przez Slow Food Polska. Z tej okazji w audycji "Kuchnia od kuchni" gościliśmy Jacka Szklarka, prezesa Slow Food Polska, który podrzucił nam propozycję na przepyszną gęsinę confit z kiszoną kapustą, suszonymi śliwkami i suszonymi borowikami!

Posłuchaj audycji "Kuchnia od kuchni"

Fot. Jacek Szklarek


"Kuchnia od kuchni", niedziela, 10:50. Zapraszamy!


 

Gęsina confit z kiszoną kapustą, suszonymi śliwkami i suszonymi borowikami. Przepis Jacka Szklarka

 

Piersi i uda gęsie krótko obsmażyć na tłuszczu gęsim, tak by mięso się zamknęło. Następnie przesmażyć na smalec tłuszcz gęsi, tzw. tłuszcz sadełkowy, który gęś gromadzi pod ogonem. Mięso przenieść do gęsiarki (brytfanny), zalać je smalcem gęsim, dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz borowiki suszone i suszone śliwki węgierki. Na wierzch wszystko przykryć kapustą kiszoną, najlepiej z odmiany kamienna głowa. Zalać wszystko wodą, przykryć wiekiem i wstawić na dwie godziny do pieca. Piec w temperaturze 160 stopni. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Gęsię przed serwowaniem wyciągnąć z gęsiarki, podpiec ją w piecu na chrupiąca skórkę i serwować z podgrzaną kapustą oraz ziemniakami z wody. 

 

Przypominamy, że od 6 listopada do 13 grudnia w całej Polsce trwa akcja "Gęsina na św. Marcina" organizowana przez Slow Food Polska. Szczegóły

100%
0%