|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Czas na nowalijki

W "Kuchni od kuchni" przepis na młode warzywa w oleju lnianym i sezamie z chłodnikiem z jarmużu i pora według Piotra Sady. Posłuchaj:

Posłuchaj audycji "Kuchnia od kuchni"

Fot. Piotr Sady

"Kuchnia od kuchni", niedziela 10:20. Zapraszamy!

Składniki dla 4 osób
1. Jarmuż 200g
2. Por 200g
3. Marchew 300g
4. Seler 200g
5. Fenkuł 100g
6. Szparagi 100g
7. Jogurt 200ml
8. Mleko 100ml
9. Olej lniany 40 ml
10. Prażony sezam 10g
11. Ocet z czarnego bzu 20 ml
12. Kiełki zielonego groszku 50g
13. Sól / pieprz / cytryna do smaku
14. Do dekoracji - liście botwinki, szczaw krwisty, jadalne kwiaty, maliny liofilizowane

Chłodnik: Jarmuż i por płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i blanszujemy. Całość wrzucamy do pojemnika z jogurtem, dodajemy mleko i blendujemy. Doprawiamy solą/pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. 

Warzywa: szparagi, marchew, seler obieramy, kroimy w słupki, fenkuła kroimy w pióra i blanszujemy, następnie dodajemy kiełki groszku, olej lniany i sezam oraz ocet z czarnego bzu / sól / pieprz do smaku. 

Całość podania - warzywa układamy w ringu w centralnej części talerza lekko ugniatając / zdejmujemy ring i "podlewamy" warzywa dookoła chłodnikiem. Następnie dekorujemy "frytowanymi" liśćmi botwinki oraz szczawiu, jadalnymi kwiatami. Maliny liofilizowane miażdżymy w moździerzu i posypujemy po gotowym daniu. 

Smacznego!

0%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0