|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Ciasto owocowe

Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Zdjęcia autorstwa Bartka Kieżuna z jego bloga kukbuk.com.pl

Składniki

1 kg owoców (jak napisała autorka: czerwcowych, ale w związku z klimatycznym przesunięciem u nas są to owoce sierpniowe, na przykład wiśnie, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona – ja wybrałem te ostatnie)

sok z 1 cytryny

skórka starta z 1 cytryny

200 g cukru

3 jajka „zerówki”

200 g mąki

½ paczki suchych drożdży

szczypta soli

1 kieliszek arancello

kilka gałązek rozmarynu

 

Przygotowujemy owoce. Wybieramy winogrona bez pestek lub drylujemy, jeśli trafiły nam się takie z pestkami. (Jabłka i gruszki należy obrać i pokroić na kawałki). Skrapiamy je sokiem i posypujemy skórką z cytryny. Odstawiamy na bok. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami i solą. Na koniec do miski dokładamy owoce i wlewamy kieliszek arancello. Mieszamy raz jeszcze i tak przygotowaną masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Posypujemy listkami rozmarynu i kilkoma owocami.

Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Idealny deser na koniec lata, zwłaszcza z mlekiem migdałowym.

100%
0%