|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33
12 630 60 00
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|

Ciasto owocowe

2

A
A
A
Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena Zając

Zdjęcia autorstwa Bartka Kieżuna z jego bloga kukbuk.com.pl

Składniki

1 kg owoców (jak napisała autorka: czerwcowych, ale w związku z klimatycznym przesunięciem u nas są to owoce sierpniowe, na przykład wiśnie, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona – ja wybrałem te ostatnie)

sok z 1 cytryny

skórka starta z 1 cytryny

200 g cukru

3 jajka „zerówki”

200 g mąki

½ paczki suchych drożdży

szczypta soli

1 kieliszek arancello

kilka gałązek rozmarynu

 

Przygotowujemy owoce. Wybieramy winogrona bez pestek lub drylujemy, jeśli trafiły nam się takie z pestkami. (Jabłka i gruszki należy obrać i pokroić na kawałki). Skrapiamy je sokiem i posypujemy skórką z cytryny. Odstawiamy na bok. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami i solą. Na koniec do miski dokładamy owoce i wlewamy kieliszek arancello. Mieszamy raz jeszcze i tak przygotowaną masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Posypujemy listkami rozmarynu i kilkoma owocami.

Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Idealny deser na koniec lata, zwłaszcza z mlekiem migdałowym.

Liczba komentarzy: 2

toster

Niedziela, 28 grudnia 2014, 23:03

W sezonie to ciasto staje się niezwykłe, można dodać wszystkie owoce. Dzisiaj gdy dookoła zalega śniegowa czapa zrobiłem z gruszką i bananem, bo to niezłe i rzadkie zestawienie. Ciasto nie przetrwa z pewnością jednak dłużej jak do jutra i znów będę musiał robić naszą ulubioną szarlotkę. Być może będziecie mieć ochotę: Szarlotka domowa Składniki: 50 dag mąki kostka (25 dag)masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 15 dag cukru pudru 2-4 łyżki gęstej śmietany 1 słój jabłek prażonych Pińczów łyżka bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Odpowiedz

herod

Niedziela, 28 grudnia 2014, 21:13

mmm już czuję zapach tego ciasta :)

Odpowiedz