|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Chleb bobowski ma szansę trafić na listę produktów tradycyjnych

Stara się o to jedna z piekarni w Bobowej, która odtwarza dawny przepis lokalnego specjału.

Posłuchaj materiału Bartosza Niemca

Fot. Damian Radziak

Był wypiekany w piecu opalanym drewnem sosnowym, z wielkim szacunkiem i tylko z ziarna ze swojego gospodarstwa. Przygotowując zaczyn, a później ciasto gospodynie w Bobowej śpiewały głównie pieśni religijne, towarzyszący wypiekowi chleba rytuał był bardzo ważny. W wielu domach ten zwyczaj już jednak zanikł, ale jedna z regionalnych piekarni stara się o wpisanie chleba bobowskiego na listę produktów tradycyjnych.

Piekarze starają się także jak najwierniej odtworzyć dawny przepis lokalnego pieczywa. Jak podkreśla Maria Abram z piekarni Gala, chleb później ważony jest ręcznie i bez polepszaczy smaku oraz spulchniaczy trafia do pieca. To jest chleb z naszego dzieciństwa - mówi. 

 

 

Bartosz Niemiec/łk

74%
26%