|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Wiosenne babeczki

O Wiosennych babeczkach - w sam raz na Wielkanocny stół i o rodzinnej tradycji przekazywania sobie przepisów nie tylko świątecznych z dr Ewą Krupnik, inicjatorką akcji Historia! Mniam? rozmawia Marzena Florkowska.

Posłuchaj rozmowy Marzeny Florkowskiej z dr Ewą Krupnik

Wiosenne babeczki

Wiosenne BABECZKI A'Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinaku (tur. Ispanaklı Kek)

Składniki na ciasto:

225g mrożonego szpinaku
100 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
szklanka mąki krupczatki (lub pół na pół tortowa+ krupczatka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kremowa:

starta skórka z limonki
2 łyżki cukru pudru 
250g mascarpone
100 g masła
owoc granatu

Zaczynamy od szpinaku. Rozmrażamy i pozbywamy się nadmiaru wody. Cukier (najlepiej drobny) ubijamy z jajkami (do rozpuszczenia cukru). Do powstałej masy dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy. Na koniec najlepiej łyżką dodajemy szpinak i delikatnie łączymy go z pozostałymi składnikami. Do papilotek nakładamy ciasto (wysokość 2/3). Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Zaczynamy przygotowywać masę: ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone i skórkę z limonki. Po pieczeniu gotowe ostudźone babeczki okrajamy powyżej linii papilotki. Nadmiar ciasta rozdrabniamy na małe okruszki. Na wierzch nakładamy masę, którą posypujemy rozdrobnionym ciastem. Na koniec dekorujemy owocami granatu.

100%
0%