Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

"Młody Ahmed" w kinach od 6 grudnia

  • Kultura
  • date_range Wtorek, 2019.12.03 14:56 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 01:12 )
Klasycy europejskiego kina, bracia Jean-Pierre i Luc Dardenne w swoim najnowszym filmie podejmują jeden z najważniejszych problemów, którym musi stawić czoła dzisiejsza Europa. Jest nim potrzeba znalezienia skutecznej odpowiedzi i sposobu radzenia sobie z religijnym fundamentalizmem w postaci radykalnego islamu. Film zdobył m.in. nagrodę główną za reżyserię na tegorocznym Festiwalu Filmowym w Cannes.

Kadr z filmu "Młody Ahmed", mat. prasowe

Tytułowy bohater nowego filmu braci Dardenne to zdolny, błyskotliwy belgijski 13-latek. Podczas gdy jego rówieśnicy spędzają czas na beztroskich zabawach, Ahmed wolne chwile przeznacza na studiowanie Koranu, gorliwe modlitwy i rozmowy z lokalnym imamem. Mężczyzna umiejętnie podsyca rosnącą w chłopcu fascynację dżihadem.

Na skutek niebezpiecznego incydentu, w którego samym środku znalazł się Ahmed, chłopiec trafia do ośrodka resocjalizacyjnego. Tam, pod opieką specjalistów, ma wrócić na właściwe tory. Pomóc w tym ma nie tylko zróżnicowany program reedukacyjny, ale i niespodziewana przyjaźń z córką właścicieli gospodarstwa, w którym pomaga. Czy to wystarczy, by skruszyć zbudowany przez chłopca mur oparty na fundamentalizmie, nietolerancji i agresji?

 

TWÓRCY FILMU:

Reżyseria i scenariusz: Jean-Pierre i Luc Dardenne

Zdjęcia: Benoit Dervaux

Montaż: Marie-Hélène Dozo, Tristan Meunier

Scenografia: Igor Gabriel

Kostiumy: Maïra Ramedhan-Levi

Producenci: Jean-Pierre i Luc Dardenne, Denis Freyd

OBSADA:

Idir Ben Addi - Ahmed

Olivier Bonnaud - opiekun społeczny

Myriem Akheddiou - Inés

Victoria Bluck - Louise

Claire Bodson - matka

Imam Youssouf Othmane Moumen

 

(sp/materiały prasowe)

Jean-Pierre e Luc Dardenne, fot. Christine Plenus (mat. prasowe)

Młody Ahmed

Jean-Pierre i Luc Dardenne 

Jean-Pierre urodził się w 1951 roku w belgijskim Engis, jego brat Luc trzy lata później w Awirs. Wspólnie reżyserują, produkują oraz piszą scenariusze własnych filmów. Zaczynali od kina dokumentalnego. W 1975 roku stworzyli firmę produkcyjną Dérives, w ramach której wyprodukowali blisko 80 filmów dokumentalnych. W 1994 roku powołali do życia kompanię produkcyjną Les Films du Fleuve. Uznawani są za czołowych przedstawicieli europejskiego kina autorskiego. Na swoim koncie mają wiele prestiżowych nagród, m.in. canneńskie Złote Palmy za najlepszy film („Dziecko”), najlepszy scenariusz („Milczenie Lorny”) i najlepszą reżyserię („Młody Ahmed”).

 

Filmografia:

2019 Młody Ahmed / Le jeune Ahmed

2016 Nieznajoma dziewczyna / La fille inconnue

2014 Dwa dni, jedna noc / Deux jours, une nuit

2011 Chłopiec na rowerze / Le gamin au vélo

2008 Milczenie Lorny / Le silence de Lorna

2007 Kocham kino (segment: Dans l'Obscurité)

2005 Dziecko / L’enfant

2002 Syn / Le fils

1999 Rosetta

1996 Obietnica / La promesse

1992 Je pense à vous

1987 Falsch

1987 Il court, il court, le monde (kr.m.)

1983 Regard Jonathan / Jean Louvet, son oeuvre (dok.)

1982 Leçons d'une université volante (dok.)

1981 R… już nie odpowiada / R… ne répond plus (dok.)

1980 Pour que la guerre s'achève, les murs devaient s'écrouler (dok.)

1979 Lorsque le bateau de Léon M. descendit la Meuse pour la première fois (kr.m., dok.)

1978 Le chant du rossignol (dok.)

Wyślij opinię na temat artykułu

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres opinie@radiokrakow.pl

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię