Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

oscypek

  • date_range Wtorek, 2012.07.03 13:00 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:43 )

Góralski oscypek to jeden z niewielu produktów regionalnych wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka owczego. Unijny certyfikat jasno określa,jaka powinna być zawartość mleka owczego i krowiego w prawdziwym oscypku. Maksymalna zawartość mleka krów czerwonych to 40 procent. Oscypek powinien ważyć od 60 do 80 dkg, mieć charakterystyczny wrzecionowaty kształt i długość od 17 do 23 cm.

Duma górali od kilku lat posiada unijny certyfikat i jest wpisany na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. Ma niepowtarzalny smak i, jak zapewniają górale, lecznicze właściwości mleka owczego. Jest jednak niedoceniany przez smakoszy. Zwykle jemy go pokrojonego w plastry, rzadziej z żurawiną. Tymczasem można go przyrządzać na tysiąc różnych sposobów.

Posłuchaj, co z oscypka wyczarowuje szef kuchni z Bukowiny Sylwester Lis: []


Przepis na grillowanego oscypka z musem jeżynowo - malinowym w wersji fusion

Oscypka kroimy na plastry o grubości około 7-8 milimetrów i grillujemy z umiarem z obu stron. W tym czasie przygotowujemy mus ze świeżych malin i jeżyn. Owoce miksujemy i przecieramy przez sito, dodajemy czerwone wino do smaku i, również zmiksowane, laskowe orzechy. Gotowy mus nakładamy na grillowany plaster oscypka.


Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie.

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 19:18

    Co sprawia, że młodzi ludzie coraz częściej odsuwają się od kościoła?

  • 19:05

    Dariusz Martynowicz: Oczekujemy zapowiadanego cięcia podstawy programowej o 20 procent, a nie pudrowania trupa

  • 19:05

    Wisła-Podbeskidzie - czyli rywal "pod kreską"! TRANSMISJA

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

  • 15:12

    Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię