W pierwszej części programu rozmawialiśmy o tym czym jest yerba mate, skąd pochodzi i dlaczego się ją pije. Nasz gość opowiedział też o tym, jak zaczęła się jego przygoda z yerbą
- A
- A
- A
Yerba mate w Przystanku Kulinarnym
W pierwszym w nowym roku Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o yerba mate. Napój z liści ostrokrzewu paragrawajskiego jest poważną konkurencją dla kawy i herbaty. Odgania zmęczenie i senność, dodaje energii, wzmacnia koncentrację, jest naturalnym energetykiem i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. W yerbie jest cały zestaw witamin z grupy B, a także C i E. Do tego doskonale wpływa na przemianę materii (przy zrzucaniu zbędnych kilogramów yerba jest jak złoto). Przez świat yerby poprowadził na Paweł Piwowar, który od lat zgłębia tajemnice tego napoju, jest jego wielkim entuzjastą, sprowadza różne gatunki yerby do Polski.W drugiej części audycji Paweł Piwowar podał przepis na przyrządzenie yerby. Ważnych jest kilka rzeczy, między innymi temperatura wody którą zalewamy susz. Paweł swoją wiedzą dzieli się także w internecie. Można go obserwować na FB
Kolejną książką, która trafiła na naszą przystankową półkę była książka podróżnicza "Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku". To pozycja dla miłośników dalekich podróży, w dodatku rowerowych. Paulina Bandura gorąco polecała ją tym, którzy lubią reportaże i lubią słuchać o ludzkich historiach

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:05
Nienawidzę cię, ale nie odchodź! Jak żyć z borderline?
-
20:47
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1565 04.05.2025
-
19:06
Wałęsa na Światowym Kongresie Mediów Informacyjnych: musimy zrozumieć czasy, w których przyszło nam żyć
-
17:23
Z wizytą w bacówce
-
17:15
Zmarł raper Michał "Joka" Marten, związany z zespołem Kaliber 44
-
17:01
Termalika cały czas walczy o ekstraklasę
-
16:58
Przegrana Cracovii na własnym boisku
-
15:59
"Elektrykiem" do Morskiego Oka taniej niż za 100 zł? Jest jeden sposób
-
15:46
Tysiąc motocyklistów rozpoczęło sezon. "Nie wszyscy gnają na złamanie karku"
-
15:40
Kryptonim "Gigant". Jak powstawał nowohucki kombinat
-
15:24
Ruch Muzyczny na fali: Michał Mendyk rozmowia z Rafałem Mazurem i Łukaszem Lamżą
-
15:19
„Jeszcze w kadziach wre i kipi”. 75 lat temu rozpoczęła się budowa kombinatu w Nowej Hucie
-
14:03
Znamy zwycięzców konkursów festiwalu Mastercard OFF Camera