Winogrona jako źródło prozdrowotnych polifenoli

Wykazują one nie tylko działanie antyoksydacyjne, ale i przeciwzapalne, przeciwagregacyjne i korzystne w szeregu schorzeń o zasięgu cywilizacyjnym polifenoli (oprócz arteriosklerozy naczyń, przeciwnowotworowe, przeciwneurodegeneracyjne, antystarzeniowe). O zastosowaniu wyciągów wina w leczeniu miażdżycy, nowotworów, choroby Parkinsona, Alzheimera, zwyrodnieniu plamki żółtej, próchnicy czy nawet trądziku.

Gośćmi Marzeny Florkowskiej są: dr nauk farmaceutycznych Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii na  Wydziale Farmaceutycznym UJ Collegium Medicum i dr nauk farmaceutycznych inż Maciej Gawlik, kierownik enologicznych studiów podyplomowych na Wydziale Farmaceutycznym UJ Collegium Medicum.

W Krakowie trwa I Kongres Absolwentów Enologii UJ CM „Quo vadis polska enologio?”