Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Audycja z dn. 2.09.2018 r.

Ogórki kiszone uzyskiwane dzięki bakteriom Lactobacillius (fot. Mariuszjbie/Wikipedia)

 

BAKTERIE!  Zazwyczaj ich nie lubimy, bo psują nam jedzenie, uszkadzają rośliny, sprowadzają na nas choroby.

Ale bez bakterii nie byłoby  na przykład ani wina ani kiszonych ogórków .

Na co dzień zapominamy o pozytywnej roli bakterii, a  te jak twierdzi prof. RYSZARD TADEUSIEWICZ  z AKADEMII GÓRNICZO - HUTNICZEJ, mogą nam pomóc złagodzić głód surowców energetycznych. I to już w niedalekiej przyszłości.

Posłuchaj!
 

(fot. Jan Mehlich/Wikipedia)

 

Prof. STEFAN WITOLD ALEXANDROWICZ  z POLSKIEJ AKADEMII UMIEJĘTNOŚCI przybliża sylwetkę geologa i petrografa MARIANA KAMIEŃSKIEGO (1901-1980), który przed II wojną światową związany był z Politechniką Lwowską, a po ekspatriacji ze Lwowa osiadł w Krakowie i pracował  na Akademii Górniczo - Hutniczej.

(fot.ze zbiorów AGH)

Był autorem 83 publikacji, w tym 6 książek oraz promotorem 8 prac doktorskich.

Posłuchaj!
 

 

 


 

 

 

 


 

 

 


Matematyk JAN PTASZYCKI (1854 – 1912) był Polakiem, który karierę zrobił w PETERSBURGU na tamtejszym Uniwersytecie.

W 1894 r. został zagranicznym członkiem korespondentem Akademii Umiejętności w KRAKOWIE.

Dziś jest zapomniany, nawet w polskim środowisku matematycznym.

Sylwetkę Jana Ptaszyckiego oraz jego dorobek przypomina dr DANUTA CIESIELSKA z Instytutu Historii Nauki Polskiej Akademii Nauk, która zastanawia się czy był on spokrewniony z Tadeuszem Ptaszyckim (1908 – 1980), architektem i urbanistą, głównym projektantem Nowej Huty.

Posłuchaj!

Autor:
Jan Stępień

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię