- A
- A
- A
Truskawkowe szaleństwo w programie "Przed hejnałem"
Truskawka i szampan czy dżem truskawkowy. Smak wakacji i rozkosz w ustach przy wymyślnym daniu. Źródło żelaza i witamin, ale i bardzo alergizujący owoc. Dziś w programie "Przed hejnałem" cała prawda o truskawce, a pretekstem do rozmowy jest otwarty niedawno na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie Polski Instytut Truskawki.Gośćmi programu byli dr hab.inż. Monika Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Adrian i Marta Falatynowie oraz Łukasz Moneta restauratorzy, który w studiu Radia Kraków zaprezentowali nam, jakie cuda można z truskawki uczynić na talerzu.
Polska truskawką stoi
Polska jest na 7. miejscu na świecie pod względem produkcji truskawek - to ponad 180 tys. ton rocznie. Jak się okazuje smak truskawki jest zależny od tego, w jakim klimacie urosła. Klimat, gleba i różnica temperatur między dniem a nocą w Polsce wpływają na tzw. "smakowitość truskawki". "Ta sama odmiana uprawiana w Polsce i Hiszpanii będzie różnić się w smaku. Hiszpańska będzie bardziej płaska w smaku, będzie miała więcej cukrów i mniej kwasów. Polski konsument nie przepada za taką truskawką" - przekonuje w rozmowie z Radiem Kraków dr hab.inż. Monika Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Nie można zapomnieć o kaszubskiej odmianie truskawek, która wpisana jest do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych.
Truskawki samo zdrowie
Mówi się o tym, że truskawki bardzo alergizują. Mają bowiem sporo czynników, które mogą w ten sposób działać na człowieka. Ale lepiej nie demonizować truskawek, bo to bardzo zdrowe i pożywne owoce. "Witamina C, która jest w każdym owocu, w truskawce dominuje. Jest łatwo przyswajalna dla organizmu, a że truskawki zjadamy bardzo szybko po zbiorze, to przyswajalność witaminy jest bardziej efektywna" - tłumaczy dr Bieniasz. Oprócz tego w nasionach w skórce truskawki jest sporo kwasu elagowego, jakże skutecznego w walce z nowotworem. Dodajmy jeszcze magnez, fosfor, wapń, żelazo. Można by długo wymieniać!
Jakie truskawki powinniśmy kupować?
Najczęściej, gdy kupujemy truskawki w sklepie lub na targu, sięgamy po te pięknie wyglądające, duże i dorodne. Czy słusznie? Duże i ciemne - znaczy dojrzałe. Takie truskawki świetnie nadają się do produkcji domowego, pysznego dżemu. Truskawki jasne, czyli te młode i świeże nadają się do zjedzenia od razu, ale można z nich zrobić prawdziwe kulinarne cuda, o czym w programie "Przed hejnałem" opowiedzieli nam Adrian i Marta Falatynowie restauratorzy. A w studiu Radia Kraków przygotował kucharz - Łukasz Moneta.
Truskawki w sałatce? Czemu nie! Oto przepis na sałatkę łąkową. Autor: Adrian Falatyn
- szałwia w dwóch kolorach: żółta i czerwona
- krwawnik
- melisa
- mięta
- kwiaty akacji
- kwiaty dzikiej róży
- truskawka
- wędzony bundz
- wszystko skropione sosem vinegret z musztardą dijon.
A oto goście programu "Przed Hejnałem":
Komentarze (0)
Najnowsze
-
21:47
Szukasz jeszcze pomysłu na majówkę? Odwiedź mniej znane muzea Małopolski
-
20:15
Nie tylko Zakopane. Sądeckie uzdrowiska pełne turystów i atrakcji
-
19:55
Wisła nie wykorzystała swoich szans. Górą imienniczka z Płocka
-
19:43
Znikome zainteresowanie busami elektrycznymi do Morskiego Oka. Dyrekcja TPN: „Są dwa powody”
-
19:32
Nowy Dom Zdrojowy w Żegiestów-Zdrój ponownie otwarty
-
19:03
Majówka na wysokości – Jaworzyna Krynicka pełna odwiedzających
-
18:58
Kolorowe otwarcie parku wodnego w Krynicy-Zdroju – zabawa dla całych rodzin!
-
18:55
Wśród kwiatów... i historii. Dlaczego tak chętnie zwiedzamy to miejsce?
-
18:05
Giewont o wschodzie słońca? TPN przypomina: to teraz nielegalne!
-
17:52
Puchar Polski dla Legii Warszawa!
-
16:59
Zakopane - są miejsca, gdzie nie ma tłumów
-
16:46
W finale Pucharu Polski Legia walczy z Pogonią
-
13:30
Czarne dziury, ciemna materia i lot Uznańskiego. Fizyk wyjaśnia tajemnice kosmosu