Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Roślinni cukiernicy w Przystanku Kulinarnym

Wpadli po uszy w wegańskie pączki i kremówki. Nikt się nie spodziewał aż takiego sukcesu, a jednak, szacowny ród krakowskich cukierników wstąpił na drogę rewolucji. W pracowni cukierniczej rodziny Starowiczów zaczęły powstawać wegańskie słodkości. Rewolucję rozpoczął syn - Wojciech Starowicz, który egzamin na mistrza cukiernictwa zdawał tworząc tort oraz babeczki bankietowe, oczywiście w wersji roślinnej, to znaczy bez masła, jajek, śmietany czy mleka. Zdał na piątkę, a jego talent doceniają spragnieni dobrych słodkości weganie. Jego ojca Andrzeja Starowicza do wegańskich wypieków długo nie trzeba było przekonywać, a zapalnikiem była pandemia i dużo wolnego czasu na kreatywną pracę.

Wojciech Starowicz. Zdjęcie dzięki uprzejmości kampanii Roślinnie Jemy

Wszystko zaczęło się jednak od drożdżówek, ulubionych wypieków wielu łasuchów. W pierwszej części programu Wojciech i Andrzej Starowiczowie  opowiadali jak doszło do tego, że w tradycyjnej, krakowskiej cukierni dokonała się roślinna rewolucja. Jak wyglądała praca przy wymyślaniu nowych receptur. 

Andrzej Starowicz. Zdjęcie dzięki uprzejmości kampanii Roślinnie Jemy

Andrzej Starowicz. Zdjęcie dzięki uprzejmości kampanii Roślinnie Jemy

Wojciech Starowicz zachęcał by spróbować samemu zrobić wegańskie wypieki, takie jak na przykład pączki. Warto poćwiczyć wcześniej jeszcze przed Tłustym Czwartkiem, który już wkrótce, bo 24 lutego. 

W dziale literackim Przystanku Kulinarnego, Paulina Bandura przywołała ducha cesarza Franciszka Józefa, polecając książkę podróżniczo kulinarno sentymantalną autorstwa Roberta Makłowicza

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię