Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny świętuje Nowy Rok - Rok Szczura

Nie mogło być inaczej. W sobotę przypadał Nowy Rok według kalendarza księżycowego, obchodzony przez ponad dwa miliardy ludzi na całym świecie - głównie w Chinach, ale także w Wietnamie, w Laosie, czy w europejskich miastach z dużą azjatycką społecznością. W Przystanku Kulinarnym świętowaliśmy wraz z nimi, bo Nowy Rok to także wielkie kulinarne święto, podczas którego nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Wraz z nami w studio świętowali Bogdan Zemanek, dyrektor Instytutu Konfucjusza Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Minh Quyền Nguyễn Wietnamczyk, od lat mieszkający w Krakowie. Mówili o tym czego między innymi można się spodziewać po rozpoczynającym się Roku Szczura i kto powinien szczególnie uważać. Były też legendy, wierzenia i tradycje związane z Nowym Rokiem w Chinach i w Wietnamie.

Nie ma wątpliwości, że chiński nowy rok to święto dla smakoszy. Praktycznie na każdy dzień świąt przygotowuje się inne tradycyjne potrawy, które też mają swoją symbolikę i są we wszystkich smakach : słodkim, gorzkim, cierpkim, kwaśnym i słonym. Co jedzą Chińczycy podczas świąt , jakiej potrawy nie może zabraknąć i jak starają się pozyskać przychylność boga kuchni - o tym wszystkim opowiadał Bogdan Zemanek, dyrektor Instytutu Konfucjusza Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Czego w Nowy Rok życzą sobie Wietnamczycy, jak to brzmi w ich języku, jakie są tradycje i co pojawia się na stole mówił Minh Quyền Nguyễn, dzieląc się z Państwem swą świąteczną opowieścią.

A deser tego Nowego Roku według kalendarza księżycowego zapewniła Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię