Doktor Joanna Sobolewska-Zielińska z Wydziału Technologii Żywności Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie tłumaczyła co się kryje pod tymi wszystkimi E, które znajdują się na etykietach produktów spożywczych, ile "chemii" znajduje się w tym co jemy i dlaczego tak jest.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny rozgryza dodatki do żywności
Znane, stare powiedzenie mówi: “jesteś tym, co jesz”. W sobotnim Przystanku Kulinarnym wgryzaliśmy się w etykiety produktów spożywczych i sprawdzaliśmy ile jest w nich dodatków. Raport Najwyższej Izby Kontroli nie pozostawia suchej nitki na tym jak i w jakich ilościach stosowane są dodatki do żywności - rocznie wraz z dietą możemy spożywać nawet około dwóch kilogramów tych substacji. Zagłębiliśmy się w ten świat konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, emulgatorów i wszystkiego tego co jedzeniem nie jest a w jedzeniu jest. Sprawdziliśmy jak świadomie kupujemy produkty i czy czytamy etykiety.


O tym jak możemy ograniczyć tę chemię, którą codziennie przyjmujemy rozmawialiśmy z Julitą Bator, autorką bestsellera „Zamień chemię na jedzenie” i bloga o tym samym tytule.
Z Julitą Bator rozmawialiśmy też o tym dlaczego najtrudniej do rezygnacji z przetworzonej żywności przekonać dzieci i jak to zrobić. Jak zastąpić kupne batoniki, w których roi się od różnych E, domowymi przekąskami i o jej nowej książce "Zamień chemię na energię czyli zdrowie i siła na wynos".

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:14
Nowe rondo w Jazowsku otwarte dla kierowców. Inwestycja zwiększy bezpieczeństwo i płynność ruchu
-
18:10
Budowa ronda w Tylmanowej
-
18:06
Czy w Tarnowie powstanie spopielarnia zwłok? Przedsiębiorca chce zbudować obiekt w Mościcach
-
17:18
Rzeczy, których potrzebuje współczesny przedsiębiorca od nowoczesnego księgowego
-
17:03
Rekonstrukcja kościoła pw. św. Heleny w Nowym Sączu
-
17:00
Tarnów bez obwodnicy. Co poszło nie tak w rozmowie z mieszkańcami?
-
16:47
Estakada na trasie S7 w Mistrzejowicach prawie gotowa. Waży 55 tysięcy ton i ma prawie dwa kilometry
-
16:15
Pendolino do Zakopanego. Pierwszy kurs już w październiku
-
16:12
Barbara Orlicz - Szczypuła i Anita Piotrowska na czele Krakowskoego Festiwalu Filmowego
-
15:55
Redyk w Szczawnicy już niebawem. Miejsc w Szczawnicy już nie ma
-
15:45
Zmiany w Zarządzie Dróg Miasta Krakowa. Prezydent Miszalski odwołał dyrektorkę
-
13:10
Nowe Centrum Pomocy Dzieciom w Krakowie – pierwsza samorządowa placówka w Polsce