Doktor Joanna Sobolewska-Zielińska z Wydziału Technologii Żywności Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie tłumaczyła co się kryje pod tymi wszystkimi E, które znajdują się na etykietach produktów spożywczych, ile "chemii" znajduje się w tym co jemy i dlaczego tak jest.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny rozgryza dodatki do żywności
Znane, stare powiedzenie mówi: “jesteś tym, co jesz”. W sobotnim Przystanku Kulinarnym wgryzaliśmy się w etykiety produktów spożywczych i sprawdzaliśmy ile jest w nich dodatków. Raport Najwyższej Izby Kontroli nie pozostawia suchej nitki na tym jak i w jakich ilościach stosowane są dodatki do żywności - rocznie wraz z dietą możemy spożywać nawet około dwóch kilogramów tych substacji. Zagłębiliśmy się w ten świat konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, emulgatorów i wszystkiego tego co jedzeniem nie jest a w jedzeniu jest. Sprawdziliśmy jak świadomie kupujemy produkty i czy czytamy etykiety.O tym jak możemy ograniczyć tę chemię, którą codziennie przyjmujemy rozmawialiśmy z Julitą Bator, autorką bestsellera „Zamień chemię na jedzenie” i bloga o tym samym tytule.
Z Julitą Bator rozmawialiśmy też o tym dlaczego najtrudniej do rezygnacji z przetworzonej żywności przekonać dzieci i jak to zrobić. Jak zastąpić kupne batoniki, w których roi się od różnych E, domowymi przekąskami i o jej nowej książce "Zamień chemię na energię czyli zdrowie i siła na wynos".
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.
Najnowsze
-
13:02
Kraków: kandydaci z Polski 2050 proponują usługę mobilnego psychologa dla Małopolan
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…
-
07:56
RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…
-
07:27
Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px
-
18:05
73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B
-
16:37
Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb
-
16:13
RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…
-
15:12
Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd
-
15:11
Uwaga na drogach. W miejscowości Grodzisko w gminie Skała doszło doz zderzenia motocykla i samochodu osobowego. Jed… https://t.co/p0hXuo1BNl
-
13:13
Nowy Sącz: trwa akcja Pola Nadziei [ZDJĘCIA] https://t.co/mSxvmJM8Su