Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o smakach Jury w Ojcowskim Parku Narodowym

W pierwszym po wakacjach Przystanku Kulinarnym odwiedziliśmy Ojcowski Park Narodowy. W Pstrągu Ojcowskim, gdzie hodowane pstrągi doczekały się wielkiej sławy i wielu nagród rozmawialiśmy o turystyce kulinarnej, produktach lokalnych które są coraz bardziej doceniane przez turystów, ale także o nadchodzącym winobraniu właśnie w Jurze. Była też jak zwykle propozycja dobrej książki.

Z Anią Dąberk, przewodniczką w Ojcowskim Parku Narodowym, która zna to miejsce jak mało kto rozmawialiśmy o najbardziej urokliwych miejscach, ale także o potrawach, które można zjeść tylko tutaj, potrawach z receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

O pstrągu potokowym, przywróconym w Parku Ojcowskim dzięki wysiłkom i uporowi dwóch kobiet - matki i córki rozmawialiśmy z tą drugą - Agnieszką Sendor. Było trochę o historii, o teraźniejszości i oczywiście o smakach.

W Ojcowskim Parku Narodowym już po raz piąty odbywał się organizowany wspólnie przez Stowarzyszenie Winiarzy Jurajskich i Pstrąga Ojcowskiego piknik winiarzy jurajskich. Jaki byl ten rok dla winiarzy, czym wyróżnia się Jura na tle innych regionów i jak to jest być winiarzem - pytaliśmy prezesa Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej, Marcina Niemca z Winnicy Amonit. 

A jak zwykle na deser w Przystanku Kulinarnym była książkowa propozycja od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię