Podczas pikniku krakowskiego w Parku Bednarskiego Agnieszka Sendor – prowadziła warsztaty kulinarne i opowiadała jak ważna jest hodowla z szacunkiem do natury
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Wakacjach łowi pstrągi potokowe
Pstrąg Ojcowski to nasza małopolska duma, przykład dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Dziedzictwa, które w 2013 roku zaczęły odbudowywać w Ojcowie dwie uparte kobiety. Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do zasypania stawy objęły w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowanie nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego.
W Przystanku Kulinarnym polecamy dobre książki, zazwyczaj o zabarwieniu kulinarnym, ale zdarzają się też dobre kryminały, ponieważ w wakacje Polacy lubią opowieści z dreszczykiem. Książki poleca Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
11:10
Księżyc w pełni nad Tatrami
-
10:31
Krakowskie Centrum Terapii Uzależnień (KCTU) zostało utworzone w 2000 r.
-
10:17
Zwierzęta i ludzie...Czy i kiedy może być groźnie?
-
09:57
Co dalej z krynicką porodówką? Rada społeczna szpitala powiatowego za likwidacją
-
09:23
Linia zastępcza 704 została wydłużona. Dojedzie do Dworca Głównego
-
08:45
POLSA: podstawowe cele misji na ISS wykonane w ok. 96 proc.
-
08:21
Piłkarskie Euro kobiet: w sobotę Polska zagra z Danią w meczu o honor
-
07:51
Ekstraklasa piłkarska - Bruk-Bet pokonał Omonię w sparingu
-
07:47
Wimbledon: Iga Świątek zagra o szósty w karierze wielkoszlemowy tytuł
-
07:45
Ekstraklasa piłkarska - zwycięski sparing Cracovii
-
07:15
Sobota będzie szara i deszczowa na południu Małopolski