Zapytaliśmy o to dziennikarki kulinarne portalu Have a Bite Karolinę Milczanowską i Kati Płachecką.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z pajdą domowego chleba
Domowe pieczenie chleba przeżywa prawdziwy renesans. Przymusowo siedząc w domach chcemy piec własny chleb, eksperymentujemy, dopytujemy. W sobotnim Przystanku Kulinarnym zajrzeliśmy do niewielkiej rzemieślniczej krakowskiej piekarni by poznać tajniki dobrego chleba. Rozmawialiśmy też o tym dlaczego właśnie chleb, a nie inny produkt czy potrawa zdominował nasze kuchnie - bo nie stało się tak bez powodu. Była też oczywiście propozycja książkowa. Ale najpierw sprawdziliśmy jak krakowski świat gastro przygotowuje się do "odmrożenia" po przymusowym zamknięciu z powodu pandemii koronawirusa.
W krakowskiej piekarni Zaczyn zapach świeżo wypieczonego chleba zniewala. Ślinka leci, oko cieszą pięknie wypieczone bochny chleba. O tym po czym poznać dobry chleb i od czego to zależy rozmawialiśmy z Zosią Barto, prowadzącą piekarnię 'Zaczyn" w Krakowie.

Dlaczego właśnie chleb, co w nim takiego jest, że chcemy do niego wracać, chcemy, żeby nasz dom nim pachniał, jakie budzi w nas emocje i jakie potrzeby zaspokaja - pytaliśmy doktor Małgorzatę Majewską, specjalistkę do spraw komunikacji werbalnej i niewerbalnej z Instytutu Dziennikarstwa, Mediów i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też książkowa propozycja od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:15
Sądeczanie odliczają dni do otwarcia ulicy Krakowskiej. ZDJĘCIA
-
08:55
Dźgnął 17-latka w brzuch. Nożownik z Tarnowa zatrzymany
-
08:40
Był szeroki wjazd, powstał wąziutki przesmyk. Kolejny absurd na remontowanej ulicy Tuchowskiej
-
08:20
Burze z deszczem punktowo do 50 mm. Alert RCB dla Małopolski
-
08:05
Świat, którego już nie ma. 50 lat Sądeckiego Parku Etnograficznego
-
07:48
Piłkarskie Euro kobiet: Polska wygrała z Danią na pożegnanie z turniejem
-
07:27
W niedzielę w Małopolsce nadal deszczowo i pochmurnie, ale będzie ciepło
-
07:00
Dwa pociągi na jednym torze w Małopolsce. Sprawę wyjaśni specjalna komisja
-
20:21
Trwa odbudowa spalonego kościoła Św. Heleny w Nowym Sączu
-
20:19
Wkrótce otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Dobiega końca budowa stadionu Sandecji
-
15:05
Pełny uśmiech dla każdego. Implanty stomatologiczne