Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny z pajdą domowego chleba

Domowe pieczenie chleba przeżywa prawdziwy renesans. Przymusowo siedząc w domach chcemy piec własny chleb, eksperymentujemy, dopytujemy. W sobotnim Przystanku Kulinarnym zajrzeliśmy do niewielkiej rzemieślniczej krakowskiej piekarni by poznać tajniki dobrego chleba. Rozmawialiśmy też o tym dlaczego właśnie chleb, a nie inny produkt czy potrawa zdominował nasze kuchnie - bo nie stało się tak bez powodu. Była też oczywiście propozycja książkowa. Ale najpierw sprawdziliśmy jak krakowski świat gastro przygotowuje się do "odmrożenia" po przymusowym zamknięciu z powodu pandemii koronawirusa.

Zapytaliśmy o to dziennikarki kulinarne portalu Have a Bite Karolinę Milczanowską i Kati Płachecką.

W krakowskiej piekarni Zaczyn zapach świeżo wypieczonego chleba zniewala. Ślinka leci, oko cieszą pięknie wypieczone bochny chleba. O tym po czym poznać dobry chleb i od czego to zależy rozmawialiśmy z Zosią Barto, prowadzącą piekarnię 'Zaczyn" w Krakowie.

Dlaczego właśnie chleb, co w nim takiego jest, że chcemy do niego wracać, chcemy, żeby nasz dom nim pachniał, jakie budzi w nas emocje i jakie potrzeby zaspokaja - pytaliśmy doktor Małgorzatę Majewską, specjalistkę do spraw komunikacji werbalnej i niewerbalnej z Instytutu Dziennikarstwa, Mediów i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też książkowa propozycja od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię