Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny z oscypkiem w roli głównej

Są pewne miejsca i rzeczy, które są niezmienne od lat. Takie jak redyk, wypas owiec, robienie oscypków. Oscypki kojarzą sie nam Podhalem ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka są także w innych miejscach na południu Polski. W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w nostalgiczną podróż na Halę Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, gdzie powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca.

Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski. Jak mówili nam Hanna i Wojciech Komperdowie i Stanisław Skubisz praca na hali z owcami to praca bardzo wymagająca - od świtu do wieczora.

W bacówce na Hali Majerz powstają sery i nie tylko. Jak nam mówili bacowie Wojciech Komperda i Stanisław Skubisz by powstał idealny ser potrzeba wiele pracy i.....serca.

Jak podkreślali bacowie prawdziwy oscypek jest wyjątkowy - nie ma zgrzytać, jak to się czasami mówi, lecz rozpływać się w ustach.

I jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas na smakowitą książkę, propozyję od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem,

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię