Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny z małopolskimi regionalnymi smakami

Kukiełka podegrodzka, gomółka kowalowska, buchta bolęcińska, susorki iwkowskie …i tak można by wymieniać i wymieniać. Niektóre nazwy brzmią tajemniczo, inne dobrze znamy. To nasze, małopolskie, regionalne i tradycyjne produkty – bo Małopolska to nie tylko bogate dziedzictwo kulturowe, ale również niesamowite dziedzictwo kulinarne. Jest bez wątpienia wizytówką naszego regionu. Pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była pochodząca właśnie z Małopolski bryndza podhalańska. Ile tego dobra mamy, jakie kolejne produkty starają się o certyfikat regionalności i jak rozsmakowaliśmy się w lokalnych i regionalnych produktach – o tym wszystkim rozmawialiśmy w Przystanku Kulinarnym. Ile mamy w Małopolsce certyfikowanych produktów regionalnych i tradycyjnych, jak je pokazujemy i promujemy - o tym wszystkim opowiadał Filip Szatanik, rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Mówią o nim, że to naturalny afrodyzjak -a dostępny jest praktycznie w każdym przydomowym ogródku -  lubczyk -  zioło o intensywnym smaku i zapachu . Jest taki region w Małopolsce gdzie tego lubczyku jest wyjątkowo dużo i gdzie jest wyjątkowo popularny jako składnik codziennych dań. To oczywiście Lubcza na terenie gminy Ryglice w powiecie tarnowskim. Tamtejsze gospodynie od wieków wykorzystują właśnie lubczyk do przygotowania specjalnej zupy lubeckiej z lubczykiem. Teraz chcą aby ta zupa została wpisana na listę małopolskich produktów regionalnych. Jak ugotować lubecką zupę z lubczykiem to w Lubczy sprawdziła nasze reporterka Agnieszka Wrońska 

 

O gotowaniu z produktów regionalnych, o tym co nam daje natura i jak możemy podać ją na talerzu mówił Łukasz Kania, szef kuchni restauracji Weranda w Węgrzcach Wielkich.

I jak to w Przystanku Kulinarnym nie zabrakło też Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem z propozycją dla tych, którzy na talerzach chcą serwować dobra ze swoich czy to parapetowych, balkonowych czy też przydomowych ogródków.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię