Jajko zawsze kojarzone jest z początkiem, zarodkiem, a jednocześnie z czymś, co dopiero zapowiada właściwe życie; to uniwersalny symbol życia, chyba najbardziej czytelny i oczywisty spośród wszystkich symboli. A w Słonecznej Zagrodzie u Pani Lucyny Gaweł właśnie wykluły się pisklaki
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z jajami
Jednym z najważniejszych atrybutów świąt wielkanocnych jest oczywiście jajko. Jajko pojawia się w wielu mitach, legendach czy świętych historiach. W wielu mitologicznych tekstach to wszechświat mieści się w gigantycznym jajku, stworzonym przez bogów, bądź też powstaje z rozbitego jajka. Także niektórzy bogowie czy herosi z mitologii greckiej wykluli się z jaja. Jajko jest tak ważne, że…..było bohaterem świątecznego Przystanka Kulinarnego. Zaczęliśmy go od wizyty ….oczywiście w kurniku - takim prawdziwym, gdzie kury mają wolność, siedzą na grzędach wysłanych czystą słomą i znoszą jaja... czyli Słonecznej Zagrody Pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.



Jajko jako takie od dawna jest badane przez naukowców – pytaliśmy więc doktora Krzysztofa Andresa z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu rolniczego w Krakowie o zalety jajka i czy jest jeszcze coś czego o jajku nie wiemy.
Doktor Krzysztof Andres z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu rolniczego w Krakowie przywołał ojczyznę kury czyli Chiny – zajrzeliśmy więc na chiński i inne azjatyckie stoły by sprawdzić jak tam serwowane jest jajko - a naszy przewodnikiem była Bożena Stawicka, specjalistka kuchni azjatyckiej.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był też czas na książkę - i Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Najnowsze
-
18:00
Już za chwilę w studiu im. Romany Bobrowskiej Joanna Słowińska & Stanisław Słowiński Quartet „Drzewo, dom i stół”.… https://t.co/D1tMeUTO47
-
17:59
W Małopolsce rusza cykl debat opozycji
-
17:45
Ryuyu Kobayashi zwyciężył w konkursie Pucharu Świata w Lahti
-
17:03
W Wieliczce zakończył się 7. Memoriał Mariana Bublewicza i Janusza Kuliga
-
16:40
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1463 z 26.03.2023
-
16:36
Pienińscy flisacy przygotowują się do rozpoczęcia sezonu https://t.co/CvrCUbR4Q1
-
16:32
RT @BartMaziarz: Taka konkurencja czekała uczestników Marcinka Cross Challenge w Tarnowie. Po przebiegnięciu 10 km i pokonaniu kilkunastu r…
-
16:30
Pienińscy flisacy przygotowują się do rozpoczęcia sezonu
-
16:18
W Szaflarach ustawiono wieżę wiertniczą dla najgłębszego odwiertu geotermalnego
-
15:06
Ulicami Krakowa przeszedł barwny korowód z palmami https://t.co/5dXaeWrEsd
-
13:57
Ulicami Krakowa przeszedł barwny korowód z palmami
-
13:42
Mateusz Boryczka z Krakowa wygrał zawody Marcinka Cross Challenge https://t.co/aiVLGF7r6u
-
13:36
RAMADANOWY IFTAR
-
13:32
Mateusz Boryczka z Krakowa wygrał zawody Marcinka Cross Challenge
-
11:54
Kolejne zapadlisko na terenie ogródków działkowych w Trzebini https://t.co/Ugw6EQWnCn
-
11:47
Kolejne zapadlisko na terenie ogródków działkowych w Trzebini
-
11:41
Utrudnienia dla kierowców na Zakopiance po wypadku motocyklisty https://t.co/PV6BHFiEgU
-
11:37
Utrudnienia dla kierowców na Zakopiance po wypadku motocyklisty
-
11:12
Wręczono Orły tygodnika Wprost. Wśród wyróżnionych m.in. AGH i Newag
-
11:07
Potwierdzono 303 nowe zakażenia koronawirusem. Zmarła jedna osoba z COVID-19