Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny z jajami

Jednym z najważniejszych atrybutów świąt wielkanocnych jest oczywiście jajko. Jajko pojawia się w wielu mitach, legendach czy świętych historiach. W wielu mitologicznych tekstach to wszechświat mieści się w gigantycznym jajku, stworzonym przez bogów, bądź też powstaje z rozbitego jajka. Także niektórzy bogowie czy herosi z mitologii greckiej wykluli się z jaja. Jajko jest tak ważne, że…..było bohaterem świątecznego Przystanka Kulinarnego. Zaczęliśmy go od wizyty ….oczywiście w kurniku - takim prawdziwym, gdzie kury mają wolność, siedzą na grzędach wysłanych czystą słomą i znoszą jaja... czyli Słonecznej Zagrody Pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.

Posłuchaj rozmowy z Panią Lucyną Gaweł Posłuchaj rozmowy z Panią Lucyną Gaweł

Posluchaj rozmowy z Krzysztofem Andresem

Posłuchaj rozmowy z Bożeną Stawicką

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

Jajko zawsze kojarzone jest z początkiem, zarodkiem, a jednocześnie z czymś, co dopiero zapowiada właściwe życie; to uniwersalny symbol życia, chyba najbardziej czytelny i oczywisty spośród wszystkich symboli. A w Słonecznej Zagrodzie u  Pani  Lucyny Gaweł  właśnie wykluły się  pisklaki 

Jajko jako takie od dawna jest badane przez naukowców – pytaliśmy więc doktora Krzysztofa Andresa z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu rolniczego w Krakowie o zalety jajka i czy jest jeszcze coś czego o jajku nie wiemy. 

 

Doktor Krzysztof Andres z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu rolniczego w Krakowie przywołał ojczyznę kury czyli Chiny – zajrzeliśmy więc na chiński i inne azjatyckie stoły by sprawdzić jak tam serwowane jest jajko - a naszy przewodnikiem była Bożena Stawicka, specjalistka kuchni azjatyckiej.

 

Przystanek Kulinarny Wielkanoc

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był też czas na książkę - i Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię