Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny wiosennie o ogrodach społecznych

Jest już prawie połowa marca, wiosna zaczyna nieśmiało pukać do drzwi. A to znaczy, że wszyscy Ci, którzy mają ogródki zakasują rękawy. Bo trzeba poprzycinać, kupić nasiona i sadzonki i przygotować ogródek, by wiosną, latem i jesienią móc się cieszyć własnymi zbiorami, z których będą powstawać domowe dania i wyśmienite przetwory. Jeśli pogoda będzie sprzyjać już pod koniec miesiąca będzie można zasiać warzywa kiełkujące w niższych temperaturach i niewrażliwe na chłody – szpinak, pietruszkę korzeniową i naciową, wczesną marchew, koper, rzodkiewkę, czosnek czy dymkę. Zakasują rękawy nie tylko ci szczęściarze, którzy mają własne ogródki. W pełnej gotowości są ci, którzy mają swoje własne zielone oazy na balkonach bloków. Ale także osoby, które dzielą się kawałkiem ziemi w środku miasta z innymi – mowa o pasjonatach i miłośnikach grzebania w ziemi skupionych wokół tak zwanych ogrodów społecznych. I właśnie oni byli bohaterami sobotniego Przystanka Kulinarnego.

fot.Pixabay

Z Macierzankami, które hołubią swój ogród społeczny pod taką samą nazwą na krakowskim Ruczaju rozmawialiśmy jakie plony zbierają, co z nich robią i co jeszcze daje im społeczny ogród w dużym mieście.

Jak można założyć ogród społeczny w Krakowie, jak się do tego zabrać, do kogo się zgłosić, na jaką pomoc można liczyć i jakie nowe "ogrodowe" możliwości otwierają się przed mieszkańcami Krakowa opowiadała Angelika Merchut z Zarządu Zieleni Miejskiej.

A na koniec tej grządkowej godziny była przepiękna książka o ogrodach - polecona przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię