Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w Slow Foodowym klimacie

Na to kim jesteśmy, na naszą tożsamość składa się nie tylko nasza edukacja, sztuka, która nas otacza, ale także nasze jedzenie – jego wyjątkowe zapachy i smaki. Często niestety zatracone. Jak wrócić do kulinarnych tradycji, jaką rolę możemy odegrać my, w naszych domowych kuchniach, a jaką uznani szefowie tych największych? W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o dziedzictwie kulinarnym, sposobach na jego odzyskiwanie, chronienie i promowanie. Była też mowa niezwykłym sojuszu - Slow Food Chefs’ Alliance – szefów kuchni, którzy wyznają zasadę by w swej pracy stosować zasady „good, clean and fair” (dobre, czyste i uczciwe) oraz cyklu wyjątkowych kolacji Slow Food Masterclass. Była też rozmowa z najlepszą szefową kuchni na świecie i jak zwykle propozycja do naszej przystankowej biblioteczki.

fot. Anna Cupczyńska

Kraków przy okazji tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej chce zrekonstruować starą kuchnię krakowską. Chce wrócić do tradycji i źródeł, bo kiedyś dawno temu była to kuchnia bardzo znana i bogata. O tym jak to zrobić i jak mogą w tym pomóc uznani europejscy szefowie kuchni znani  z umiłowania tradycji i zasad Slow Foodu, o dekalogu Chefs' Alliance i Arce Smaku, a także o niezwykłym cyklu kolacji Slow Food Masterclass rozmawialiśmy z jego pomysłodawcą i koordynatorem Szymonem Gatlikiem

 

O odkrywaniu kulinarnej historii, dzieleniu się nią bez względu na to gdzie nasza kuchnia się znajduje , czy jest to duża kuchnia uznanej restauracji, małe bistro czy też zacisze naszego domu, o tym jak być dumnym z rodzimej kuchni i jak to jest w innych krajach rozmawialiśmy z Dawidem Balaną, szefem kuchni restauracji Boccanera, która będzie gospodarzem najbliższego spotkania z cyklu kolacji Slow Food Masterclass.

Odkrywaj na nowo produkty i przepisy swojego regionu, chwal się przyrządzonymi z nich i według nich potrawami. Dziel się ich historią. To najlepszy sposób by pokazać innym kim jesteś i skąd pochodzisz, jak wyjątkowa jest historia tego miejsca i społeczności – taka dewiza przyświeca Anie Roš, uznanej za najlepszą szefową kuchni świata. To właśnie ona sprawiła, że o kuchni słoweńskiej usłyszał cały świat, a do małej wioski, w której prowadzi swą restaurację zjeżdżają się kulinarni turyści. W Hiša Franko Ana gotuje sezonowo i lokalnie - śmieje się, że stając na wzgórzu w pobliżu restauracji w zasięgu wzroku są niemal wszyscy jej dostawcy. Dzięki organizatorom konferencji Made for Restaurant rozmawialiśmy z nią podczas kwietnioweh edycji konferencji w Krakowie 

Jak zwykle nie zabrakło też książkowej propozycji i Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 07:58

    Planowana na jesień misja polskiego astronauty na ISS może się opóźnić

  • 07:48

    Eksperci: poziom zabezpieczenia danych w instytucjach ochrony zdrowia jest bardzo niski

  • 07:39

    IMGW zapowiada wyraźne ocieplenie od soboty

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

  • 15:12

    Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię