Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny szykuje przetwory na zimę

Koniec lata i początek jesieni to już tradycyjnie czas, kiedy ci wszyscy którzy uwielbiają mieć własne dżemy, galaretki, sałatki są w trakcie "wielkiego przetwarzania", zamykania lata w słoikach by jego smak i zapach znów można było poczuć w środku mroźnej zimy. W pierwszym powakacyjnym Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o wspomnieniach zamkniętych w słoikach, odwiedziliśmy niezwykłą enklawę wśród bloków w Krakowie, która odwdzięcza się plonami, z których powstają prawdziwe rarytasy. Podpowiedzieliśmy też gdzie słoikami można się....wymienić.

Na krakowskim Ruczaju jest takie miejsce, które jest prawdziwą enklawą, oddechem od pobliskich blokowisk. Stworzone, pielęgnowane i kochane przez grupkę zapaleńców. To ogród społeczny Macierzanki. Za miłość i troskę ziemia odwdzięcza się plonami, z których "Macierzanki" czyli Emilia Król, Alicja Sołtys, Natalia Pydyn, Anna Łazarska i Anna Manczyk pieką, robią nalewki i oczywiście i słodkie i wytrawne przetwory na zimę.

Wiele z nas, tak jak "Macierzanki" skupia się często na jednym rodzaju przetworów - na słodko lub bardziej wytrawnie. Czasem w szale robienie przetworów łapiemy się na tym, że takich samych słoiczków jest jakby trochę za dużo. Ale w Krakowie jest już miejsce, gdzie można się ...wymieniać. Roślinami i przetworami właśnie. Rozmawialiśmy o tym z współorganizatorką targów roślinnych "Badyle" Wiktorią Rak.

O wspomnieniach zawartych w słoiczkach i o tym dlaczego nie powinniśmy się bać eksperymentować i puścić wodze "smakowej" fantazji rozmawialiśmy z Patrycją Machałek, autorką książki "Przetwory z pomysłem".

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię