Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny #Szanuj Jedzenie

Coraz częściej w dobie rozszalałego konsumpcjonizmu zaczyna odzywać się alarmowy dzwonek. Mamy, jest dostępne więc…nie szanujemy. Głównie żywności – rok w rok na świecie wyrzuca się ponad miliard trzysta tysięcy ton żywności. W samej Polsce to 9 milionów ton. Najpierw alarmowali ekolodzy, aktywiści i Banki Żywności. Teraz ten dzwonek przeciwko marnowaniu zaczyna rozbrzmiewać coraz głośniej, w różnych środowiskach i na różnych szczeblach. Od ponad roku, powolnym tempem w Sejmie toczą się prace nad senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Na szczeblu samorządowym – w Krakowie, w tym tygodniu Rada Miasta przyjęła dwie uchwały kierunkowe związane z niemarnowaniem – „Nie Marnuję, Jedzenie Szanuję", czyli zakupu lodówek w ramach food-sharingu oraz "Plastikowa Butelka Zwrotna", zakładający 10groszową kaucję za plastikowe butelki. A w przyszłym tygodniu rusza kolejny ogółnopolski festiwal restauracji – Restaurant Week także pod hasłem #Szanuj Jedzenie.

Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia  Zero Waste  - mówiła o tym co w kontekście marnowania jest największą bolączką, o tym jaka jest świadomość społeczna tego ile marnujemy i to nie tylko żywności...

W Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa z wizytą do Ochotnicy Dolnej, bo przed festiwalem Restaurant Week w duchu #szanuj jedzenie” odwiedziliśmy tamtejszą restaurację OCH, serwującą w dużej mierze lokalne dania, prowadzoną przez rodowitą ochotniczankę Elżbietę Rusnak. I oczywiście pytaliśmy o niemarnowanie, bo kuchnia góralska z tego własnie słynie – tam wszystko jest wykorzystywane.

Nasza stała komentatorka – dziennikarka portalu Have a Bite Karolina Milczanowska... i prawdziwy Czarodziej... autor bloga Magiczny Składnik – Tomek Czajkowski....mówili o zero waste w restauracyjnym wydaniu i o specjalnym menu zero waste przygotowanym właśnie na Restaurant Week.

 

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem z opowieścią w duchu slow life.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię