Jeśli chcesz przewidzieć przyszłość, stwórz ją. Taka dewiza przyświeca twórcom Urbanika Farms, jednego z najbardziej innowacyjnych, zielonych biznesów. Najważniejsza idea, która stoi za Urbanika Farms, to produkowanie łatwo dostępnej, zdrowej żywności dla mieszkańców miast. Bo każdy człowiek powinien mieć dostęp do pozbawionego zanieczyszczeń jedzenia, wody i powietrza. Po niezwykłej Urbanika Farms oprowadzała nas Edyta Kąkol, kierownik naukowy do spraw produkcji roślin. Jak wygląda uprawa roślin bez ziemi i bez słońca? Co można tak wyhodować i co było największym zaskoczeniem.....
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny odwiedza Urbanika Farms
Istnieje wiele sposobów, na które ludzie pracują z jedzeniem i zajmują się wręcz jego projektowaniem. Ale także uprawą. W sobotnim Przystanku Kulinarnym odwiedziliśmy takie miejsce, gdzie uprawa w niczym nie przypomina tej tradycyjnej i daje absolutnie zaskakujące efekty. Zajrzeliśmy do Urbanika Farms. Ale nie tylko. Sprawdziliśmy też co na balkonie piszczy - u jednej z miejskich ogrodniczek, która bardzo ceni sobie swoje własne, balkonowe pomidory. Była też jak zwykle kulinarna propozycja dla miłośników pięknych książek.
Dlaczego roślinom potrzebna jest...odrobina stresu, jakie są ich sympatie i antypatie, bo takie też mają - tajniki swych obserwacji z Urbanika Farms, bardziej laboratorium niż grządki, zdradzała nam Edyta Kąkol kierownik naukowy do spraw produkcji roślin.

Wiele osób marzy o tym, by doczekać się zbiorów własnych truskawek, pomidorów czy świeżych ziół.
Część kończy na marzeniu, bo nie ma ogródka czy działki. Ale coraz więcej osób zamienia się w miejskich ogrodników, a swoje balkony…..prawie w grządki. Urban gardening to już nie chwilowa moda, lecz sposób na życie bliżej natury, nawet w miejskiej dżungli. Z jedną z miejskich ogrodniczek Małgorzatą Michel, na jej balkonie zamienionym w ogródek rozmawiał nasz reporter Bartłomiej Bujas

I oczywiście była też książkowa - wyjątkowo roślinna - propozycja od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
08:53
Praktykanci w Urzędzie Miasta Krakowa dostaną wynagrodzenie
-
08:15
Złota alga na Wiśle? Wicewojewoda: "Dużego ryzyka dziś nie ma, ale lepiej dmuchać na zimne"
-
07:46
W czasie upałów policja przypomina: nie zostawiać dzieci i zwierząt w autach
-
07:28
Jak ocenić stan poszkodowanych z pokładu śmigłowca lub z drona? Nad tym pracuje TOPR
-
07:04
Szósty dzień Sławosza Uznańskiego na ISS: Połączenie z premierem i dalsze eksperymenty
-
06:47
Przyszkolne boiska będą otwarte dla krakowian. Projekt przyjęty
-
06:38
Życiowy sukces Majchrzaka na wimbledońskiej trawie
-
06:25
W czwartek na Wimbledonie mecze Igi Świątek i trojga polskich deblistów
-
06:05
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 03.07
-
06:02
Wczoraj to było preludium. Prawdziwy upał nadejdzie w czwartek
-
21:51
Radni zdecydowali: od 1 września krakowianie zapłacą więcej za wywóz śmieci
-
10:40
Kraków Grzegorza Bednarczyka - odc. 8. cmentarz dla skazańców w samym centrum miasta