O zbawiennym działaniu olejów tłoczonych na zimno opowiadał Pan Stefan Wójcicki z Olejarni Dobra Natura z Kalwarii Zebrzydowskiej.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o zdrowych tłuszczach
Zdecydowanie nie ma dobrej opinii. Obarczany winą za otyłość, miażdżycę i inne choroby XX wieku, znalazł się na cenzurowanym. Sama jego nazwa u wielu wywołuje wizję wałeczków i niedopinających się spodni. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o TŁUSZCZU. Już samo brzmienie tego słowa ma w sobie to „coś” co odpycha. Nie przez przypadek chyba kiedyś o większej grupie osób mówiło się TŁUSZCZA, oddając w pełni niechęć i negatywne nastawienie. Ale dobry tłuszcz nie jest zły – niektóre usprawniają myślenie, wzmacniają odporność, warunkują odpowiednią pracę układu nerwowego. Naszym przewodnikiem po tłuszczach była dietetyk Maria BrzegowyDietetyk Maria Brzegowy radziła też gdzie znaleźć dobre tłuszcze ale przestrzegała, że z tymi dobrymi też można przeholować.
Według przyjętej nomenklatury masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. W Polsce – patrząc na sklepowe półki - wydaje się, iż istnieje bardzo silne wręcz historyczne przywiązanie do dwóch kategorii masła: ekstra oraz śmietankowego. To pierwsze pakowane jest w metalizowany pergamin, to drugie w pergamin nadrukowany. Jak jednak powstaje prawdziwe masło, takie, które zbiera nagrody za najlepszy produkt regionalny? Nasz reporter Bartek Maziarz wybrał się do Gospodarstwa Ekologicznego z Janowic i Pawła Czaji, gdzie powstaje słynne już Masło Rzuchowskie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, z odpowiednio "tłustą" pozycją do kulinarnej biblioteczki.
Najnowsze
-
11:29
Połowa prac na kładce ojca Bernatka została wykonana
-
10:50
Od poniedziałku utrudnienia na Wielickiej w Krakowie. Będą zwężenia i ograniczenie prędkości
-
10:09
"Czujne jak ważki"... albo jak alpaki, lisy lub surokatki
-
10:04
Krakowskie Kina Studyjne zapraszają na wyjątkową noc. Atrakcji będzie masa
-
09:50
W Tatrach sypnęło śniegiem. Obowiązuje drugi stopień zagrożenia lawinowego
-
09:17
W sobotę zachmurzenie duże. Może popadać
-
08:35
Do przerwy 0-2, czyli Wisła uwierzyła w siebie?!
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…
-
07:56
RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…
-
07:27
Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px